Horeca zet Vlaamse producten prominent op de kaart met charter ‘Voedsel verbindt boer & burger’

We mogen best trots zijn op producten van eigen bodem. Ze zijn heerlijk, van superieure kwaliteit en met vakmanschap en passie vervaardigd. Vandaag kiest 1 op 5 Vlamingen al vaker voor lekkers van bij ons en zal dat in de toekomst blijven doen. Het charter ‘voedsel verbindt boer & burger’ gaat echter voor meer. Zo zetten 31 organisaties, waaronder Horeca Vlaanderen, zich in om de trots voor producten van eigen bodem aan te wakkeren bij zowel consumenten als professionelen. In de winkel, bij de boer, op restaurant of op café: kiezen voor lokaal wordt de norm.

200504804_320728042884486_1321623800916577888_n


Om de voorkeur voor lokale voeding verder te versterken bij alle Vlamingen, sloeg Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits de handen in elkaar met VLAM, het Departement Landbouw en Visserij en de voedselproductie, -verwerking, handel en horeca. Dit charter heeft als ambitie om de voorkeur voor lokale voeding te bestendigen en te versterken. Het charter wakkert de fierheid voor lokale voeding aan, wil de herkenbaarheid ervan verhogen en stimuleert zowel de consument als de professional om bewust te kiezen voor producten van bij ons.

Het charter ‘voedsel verbindt boer en burger’ bouwt aan een sterke identiteit voor lokale voeding. Ook de horeca kan hierin een cruciale rol spelen. “De belangrijkste troef van dit charter is dat er niets wordt opgelegd aan de horeca, maar wel wil informeren en sensibiliseren. We willen de horecaondernemers gemakkelijk de weg laten vinden naar de aankoop en het gebruik van lokale voeding,” aldus Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Enerzijds via onze Horeca Academie met opleidingen, en anderzijds door op vakbeurzen zoals Horeca Expo landbouwers en chefs samen te brengen om elkaar te doen inspireren. Ook via onze projecten zullen we lokale producten in de verf zetten. Denk maar aan horecawedstrijden als ‘Viskok van het jaar’ of ‘National Culinary Team’ als manier bij uitstek om een ambassadeursrol voor chefs uit te bouwen. Op deze manier willen we bijdragen aan het promoten van Vlaanderen als culinaire bestemming en het vakmanschap in de kijker zetten.”

Ben je op zoek naar wat meer informatie rond het charter of ook geprikkeld om ook ambassadeur te worden? Lees hier meer het charter en de doelstelling om de voorkeur voor lokale producten te versterken.