Antwoorden op veelgestelde vragen bieden al wat meer duidelijkheid voor horeca

Zoals eerder meegegeven, houdt Horeca Vlaanderen je steeds op de hoogte wanneer het crisiscentrum voor opheldering zorgt betreffende enkele veel gestelde vragen rond de geldende maatregelen. We hopen dat deze antwoorden twijfel wegnemen en duidelijkheid scheppen over zaken die nog niet helder gecommuniceerd waren in de wetteksten.

shutterstock_1746073439


Wat met horeca?

  • Inrichtingen die behoren tot de horecasector en andere eet- en drankgelegenheden zijn gesloten, behalve voor het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden om mee te nemen tot ten laatste 22.00 uur.
  • Volgende inrichtingen zijn open:
    • Alle logiesvormen, met inbegrip van hun gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en hun open terrassen, maar met uitsluiting van de binnengedeelten van hun eet- en drankgelegenheden en van hun andere gemeenschappelijke faciliteiten;
    • De grootkeukens en eetzalen voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen. Hieronder vallen onder andere de bedrijfs-, ziekenhuis-, gevangenis-, school- en rusthuisrestaurants;
    • Collectieve faciliteiten voor dak- en thuislozen;
    • De eet- en drankgelegenheden in de transitzones van de luchthavens;
    • Sanitaire voorzieningen op de dienstenzones langs de snelwegen;
    • De open terrassen.
  • De te respecteren modaliteiten hangen af of de consumptie gebeurt buiten op een open terras of binnen in een inrichting die open kan blijven.
  • Voor de grootkeukens en eetzalen voor collectiviteiten, de collectieve faciliteiten voor dak-en thuislozen en de eet- en drankgelegenheden in de transitzones van de luchthavens zijn volgende modaliteiten van toepassing:
    • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 m tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 m;
    • een maximum van 4 personen per tafel is toegestaan. Een huishouden mag ongeacht zijn grootte wel een tafel delen;
    • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
    • elke persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
    • elke persoon, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, is verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker of elk alternatief in stof, behalve wanneer deze aan een eigen tafel zit. Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt;
    • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht (indien dit omwille van medische redenen niet mogelijk is, kan een gelaatsscherm gedragen worden);
    • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan;
    • de contactgegevens van één klant per tafel, die zich kunnen beperken tot een telefoonnummer of een e-mailadres, worden geregistreerd bij aankomst en bewaard, met respect voor de bescherming van de persoonsgegevens, gedurende 14 kalenderdagen teneinde enig later contactonderzoek te faciliteren. Voor de klanten die dit weigeren wordt de toegang tot de inrichting bij aankomst geweigerd. Die contactgegevens mogen enkel worden gebruikt voor de doeleinden van de strijd tegen COVID-19, en ze moeten worden vernietigd na 14 kalenderdagen.
  • Voor de open terrassen, met inbegrip van de open terrassen van feest- en receptiezalen en deze in het kader van evenementen, voorstellingen en professionele wedstrijden zijn de volgende modaliteiten van toepassing:
    • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd. Het is niet mogelijk om een plexiglazen wand te gebruiken om deze afstand te verkleinen;
    • een maximum van 4 personen per tafel is toegestaan. Een huishouden mag ongeacht zijn grootte wel een tafel delen;
    • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
    • elke persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
    • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan;
    • minstens één volledige zijde van het terras is te allen tijde geopend en dient een voldoende ventilatie te verzekeren;
    • dranken en maaltijden dienen verplicht buiten te worden geconsumeerd;
    • de klant mag de binnenruimte enkel occasioneel en kortstondig betreden om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen, om het open terras te betreden of om de rekening te betalen;
    • de klanten en het personeel dragen een mondmasker of elk ander alternatief in stof, tenzij gedurende het eten, drinken of aan tafel zitten;
    • de openingsuren van de open terrassen zijn beperkt van 08.00 uur tot 22.00 uur;
    • het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden.
  • Bovendien is het individueel en collectief gebruik van waterpijpen verboden in voor het publiek toegankelijke plaatsen.

Mogen foodtrucks nog steeds maaltijden en dranken aanbieden?

  • Ja, take-away is toegelaten tot ten laatste 22.00 uur. Foodtrucks dienen net als horeca-inrichtingen te allen tijde aan crowd control te doen en de wachtrijen te beheren.
  • Onder voorwaarde van een toelating van de lokale overheid kan een foodtruck eveneens een terras zetten in de openbare ruimte lucht. In dit geval dienen ze de modaliteiten te respecteren die zijn voorzien voor de open terrassen voor horeca-inrichtingen.
  • Voor foodtrucks die staan op een markt, is enkel take-away toegelaten aangezien de consumptie van maaltijden verboden blijft op markten.

Mag een ambulante handelaar zijn diensten aanbieden via huis-aan-huis- en leurdersactiviteiten?

  • Enkel de activiteiten van ambulante handel in voedingswaren zijn toegelaten. De exclusieve verkoop van alcohol valt niet onder deze categorie en is in deze vorm dus niet toegestaan.
  • De verkopers van ijsjes, wafels,… mogen zich vanaf nu verplaatsen en regelmatig stoppen om hun producten te verkopen hun normale activiteiten hervatten.
  • Alle andere gelijkaardige activiteiten zijn verboden.

Welke activiteiten zijn toegelaten voor voedings-en drankgelegenheden?

  • Alle horecazaken mogen maaltijden en dranken aanbieden als takeaway of leveren. Daarentegen mogen enkel de inrichtingen die beschikken over een open terras dranken en maaltijden aanbieden voor directe consumptie.
  • Takeaway/leveringen: Leveringen, de verkoop van afhaalmaaltijden (zoals bv. traiteurmaaltijden) en dranken zijn toegestaan, en dit tot 22 uur ’s avonds.
    • Alle afhaalmogelijkheden, met respect voor de geldende hygiëne- en afstandsmaatregelen, zijn mogelijk maar horeca-inrichtingen worden geacht ten allen tijde aan crowd control te doen en de wachtrijen te beheren.
    • De maaltijden moeten worden aangeboden op een zodanige manier dat ze kunnen worden meegenomen door de klant en elders kunnen worden genuttigd, bijvoorbeeld thuis, op de hotelkamer of in de wagen op een openbare parking.
  • Open terrassen: De open terrassen van horecazaken mogen open zijn tussen 8 uur en 22 uur onder de geldende voorwaarden.

Wat wordt er verstaan onder een ‘open terras’?

  • Onder een ‘open terras’ wordt verstaan: een onderdeel van een inrichting die behoort tot de horecasector of van een professionele traiteur- of catering onderneming die gelegen is buiten de besloten ruimte daarvan, waar de open lucht vrij kan circuleren, waar men zitgelegenheid biedt en waar dranken en spijzen voor directe consumptie worden aangeboden.
  • Om voldoende ventilatie te verzekeren dient minstens één volledige zijde van het terras te allen tijde open te zijn.
    • De open zijde mag niet deels afgesloten worden, zoals bv. met windscherm of zonnewering. Worden bijvoorbeeld eveneens beschouwd als een open terras: veranda’s waarbij de schuiframen open staan, een ommuurd terras van een horeca-uitbating dat zich bevindt in open lucht, een strandbar etc.
    • Het moet hierbij wel gaan om een onderdeel van de horeca-inrichting dat zich buiten de besloten ruimte daarvan bevindt.
  • Daarentegen worden terrassen van horecazaken die in een winkelcentrum zijn gevestigd bijvoorbeeld niet als een open terras beschouwd, aangezien zij geen toegang hebben tot de open lucht.

Mogen de terrassen van sportclubs/kantines en jeugdhuizen geopend zijn?

  • Deze terrassen mogen openen indien zij dezelfde modaliteiten als voor de open terrassen respecteren.

Zijn pop-up terrassen en zomerbars toegelaten?

  • Ja, indien zij de toelating krijgen van de gemeente en voldoen aan de definitie van een open terras kunnen zij worden georganiseerd in de openbare ruimte.
  • Zij moeten net als horeca-etablissementen de voorwaarden voor een open terras respecteren.

Wat met toerisme?

  • Reizen naar het buitenland met recreatieve en toeristische doeleinden worden ten stelligste afgeraden.
  • Alle logiesvormen (inclusief hotels, aparthotels, gîtes, B&Bs, vakantieparken en campings), met inbegrip van hun open terrassen en sanitaire voorzieningen, mogen openen, maar met uitsluiting van de binnengedeelten van hun restaurant, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten (bv. sportzaal, etc.).
  • De accommodaties mogen klanten toegang verlenen tot het zwembad (uitgezonderd de recreatieve en subtropische gedeeltes), mits het respecteren van de regels in het protocol dat van toepassing is op zwembaden.
  • Wat betreft het aantal logies per wooneenheid, zijn dezelfde regels voor privébijeenkomsten thuis, geldig. Dit wil zeggen dat ieder huishouden is toegelaten om met elkaar of met maximum twee andere personen tegelijkertijd, kinderen tot en met 12 jaar niet inbegrepen, een wooneenheid te huren, op voorwaarde dat deze deel uitmaken van hetzelfde huishouden.

Mag ik buiten een privé-evenement voor 50 personen organiseren?

  • Neen, een privéfeest voor 50 personen mag niet georganiseerd worden door een particulier, ook niet als er een beroep gedaan wordt op professionele dienstverleners. De algemene regels en de regels omtrent samenscholingen zijn van toepassing op privéfeesten.
  • Het aantal aanwezigen in de open lucht is dus beperkt tot 10 personen. Dienstverlening aan huis is nog steeds verboden. De veiligheidsafstand tussen deze personen moet steeds gerespecteerd worden (behalve voor personen van hetzelfde huishouden onderling of de duurzaam onderhouden nauwe contacten onderling). Het dragen van een masker is verplicht wanneer het onmogelijk is om de naleving van de regels van social distancing te garanderen.

Wat met recepties en banketten?

  • Enkel open terrassen die onderdeel uitmaken van een horeca-inrichting, van een professionele traiteur- of catering onderneming of van een feest- of receptiezaal, mogen mensen ontvangen en dranken en spijzen aanbieden voor directe consumptie.
  • Bijgevolg kunnen recepties of banketten, bv. huwelijksrecepties of koffietafels en rouwmaaltijden, enkel plaatsvinden op open terrassen en dit volgens de geldende modaliteiten.
  • Buiten dit kader zijn recepties en banketten niet toegelaten.

Mogen binnenspeeltuinen open zijn?

  • Neen, zij moeten de deuren sluiten. De buitenspeeltuinen blijven wel open.

Meer informatie is momenteel nog niet beschikbaar. Indien jouw urgente vragen nog niet beantwoord zijn door de bovenstaande opsomming, kan je deze ook rechtstreeks voorleggen door te mailen naar info-coronavirus@health.fgov.be.

Deze vragen en antwoorden komen ook bij de FAQ’s terecht op de website www.heropstarthoreca.be. We houden de FAQ-lijst steeds zo snel mogelijk up to date.