Pakket steunmaatregelen voor horecasector aangekondigd

Zowel de federale als Vlaamse regering hebben beloofd onze zwaar getroffen horecasector te steunen. We hebben voor deze steunmaatregelen al zeer hard geijverd en onderhandeld, en zullen ook de komende dagen en weken bekijken welke andere steun hier bovenop ook nog mogelijk is.

Lege Horecazaak


Deze steunmaatregelen worden ondertussen volop uitgewerkt. Nog niet alle details zijn bekend, nog niet alles kan nu al aangevraagd worden. Vanaf dat we hier extra informatie over hebben, zullen we opnieuw een bericht versturen.

Op Vlaams niveau zal het Vlaams beschermingsmechanisme aangepast en verlengd worden.

  • voor wie tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt
  • premie van 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een gelijkaardige periode (wie vorig jaar nog niet gestart is, kan hier waarschijnlijk een beroep op doen op basis van het financieel jaarplan)
  • voor kleine bedrijven: maximumbedrag van 11.250 euro
  • voor ondernemingen vanaf 10 werknemers: maximumbedrag van 22.500 euro

De federale regering heeft ook steunmaatregelen aangekondigd voor de horeca:

  • het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moeten sluiten, wordt verdubbeld. Dit komt neer op 3.228 euro per maand met gezinslast en 2.584 euro per maand zonder gezinslast
  • bestaande steunmaatregelen worden verlengd
  • vrijstelling van RSZ

Deze federale maatregelen gaan in op 19 oktober en gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt. Vanaf dat we hierover extra informatie krijgen, lichten we jullie meteen in!

Ondertussen zit de federale regering ook samen om het overbruggingsrecht te verlengen tot eind dit jaar. We houden deze gesprekken in de gaten, en houden jullie op de hoogte.

Het zullen zeer zware weken worden, voor iedereen in de horeca. We zullen er dan ook alles aan doen om alle mogelijke steunmaatregelen uit de brand te slepen en nog extra steun te bekomen. Zeer veel sterkte en succes allemaal. Samen slaan we ons hierdoor!