FAQ's over de nieuwe steunpremie 'beschermingsmechanisme'

Horeca Vlaanderen heeft na uitvoerig overleg en contact antwoord gekregen op enkele vragen met betrekking tot de nieuwe steunpremie ‘beschermingsmechanisme.’ Deze antwoorden nemen onder meer twijfel weg en scheppen hopelijk duidelijkheid. 

01.10.2020 FAQ Premies


- Wat met de steun voor ondernemingen die omwille van rendabiliteitsredenen gesloten bleven en in de maanden augustus en september 2020 minder geopend zijn geweest dan in de maanden augustus en september 2019?
Het doel van deze maatregel is om ondernemingen die terug open mochten te ondersteunen indien ze alsnog een omzetdaling van minstens 60% omwille van de exploitatiebeperkingen waarmee ze geconfronteerd worden door de nog geldende coronavirusmaatregelen. Deze steunmaatregel wil net ondernemingen die beslisten om hun zaak toch niet  te heropenen, terwijl dit wel mocht, omdat heropening gelet op de exploitatiebeperkingen verlieslatend is, aanzetten om desondanks verlies in omzet toch hun zaak te heropenen. Met deze steun worden ze dan gecompenseerd voor de geleden omzetdaling.

Daarom ook heeft de Vlaamse Regering beslist om de heropeningsvoorwaarde te laten ingaan 7 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van de beslissing van de Vlaamse Regering van 7 augustus 2020. Ook de voorwaarde van evenveel openingsdagen is ingegaan 7 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van de beslissing van de Vlaamse Regering van 7 augustus 2020. Het besluit werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 17 augustus 2020. Bijgevolg gaat de voorwaarde van heropening in op 24 augustus 2020.

Concreet betekent dit het volgende: Vanaf 7 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 augustus 2020 dient de onderneming weer op volle kracht te draaien. Indien de onderneming vanaf 24 augustus 2020 toch minder openingsdagen heeft dan in dezelfde periode in 2019 wordt de steun gehalveerd. De Vlaamse Regering wil op deze manier de gehele of gedeeltelijke vrijwillige sluiting ontmoedigen. Dus de voorwaarde van heropening geldt niet vanaf 1 augustus, maar wel vanaf 24 augustus.

-  Wat als een ondernemer door verstrengde maatregelen in zijn regio verplicht gesloten is? Geldt hier dan ook de regel van halvering aangezien er minder dagen gewerkt is dan het jaar ervoor?
Neen, de regel van halvering geldt met uitzondering van de ondernemingen die opnieuw hun zaak verplicht moesten sluiten ingevolge de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad genomen vanaf 29 juli 2020 inzake het coronavirus en de daaruit voortvloeiende maatregelen van de bevoegde autoriteiten inzake burgerlijke veiligheid, en van de ondernemingen die binnen de periode van augustus-september 2020 gesloten zijn wegens de normale jaarlijkse verlofperiode, moeten ondernemingen uiterlijk op 24 augustus 2020.

- Is het beschermingsmechanisme belastingvrij, zoals bijvoorbeeld de hinderpremie?
Ja, de vrijstelling van belasting geldt voor alle coronapremies.

- Hebben de ondernemingen waar regelmatig maaltijden worden verbruikt of een traiteurszaak die regelmatig cateringdiensten verricht, dus ondernemingen die GKS-plichtig zijn, maar die geen geregistreerd kassasysteem hebben, ook recht op deze premie?
Ja, ook zij hebben recht op deze premie maar die zal maximaal 3.000 euro bedragen.

- Op welke manier wordt het aantal openingsdagen onderbouwd of bewezen?
De ondernemingen zullen in hun online aanvraag moeten opgeven hoeveel dagen ze geopend waren in de periode 24 augustus tot 30 september 2019 en in de periode 24 augustus tot 30 september 2020. Er wordt hierbij abstractie gemaakt van eventueel jaarlijks verlof in deze periodes. Wanneer een onderneming in augustus-september 2020 bijvoorbeeld maar een dag minder geopend is geweest als in augustus-september 2019, krijgt ze maar de helft van de premie.

- Hoe moet een feestzaaluitbater, cateraar enz. zijn openingsdagen bewijzen als er geen aanvragen tot feesten binnenkomen door de periode van 10 personen per feest?
Er wordt rekening gehouden met de dagen dat de onderneming terug open is en er diensten kunnen besteld worden, ongeacht of er effectief afname is of niet.

Horeca Vlaanderen blijft in overleg met de bevoegde kabinetten om onduidelijkheden uit te klaren.