Open zijn tijdens de feestdagen blijft niet eenvoudig!

Uit een rondvraag bij de leden van Horeca Vlaanderen blijkt dat slechts 40% van de restaurants open is op kerstavond en 50% op oudejaarsavond. Op Nieuwjaarsdag zijn er zelfs meer sluitingen dan vorig jaar. Maar welke zijn de redenen waarom onze horecaondernemers beslissen om te sluiten? Zelf genieten, een gebrek aan rendabiliteit en de te hoge personeelskost nemen met stip de eerste drie plaatsen in. Maar o.a. door een afhaal/traiteurdienst te voorzien, willen toch ook meer en meer restaurateurs die sluiten op de feestavonden toch hun klanten ten dienste zijn!

tafel

 

De eindejaarfeesten (24 en 25/12, 31/12 en 1/1) vallen dit jaar op een maandag en dinsdag. Traditionele sluitingsdagen voor de Horeca. Matthias De Caluwe: “Het feit dat 40% van de bevraagden beslist om op kerstavond toch open te houden, is opmerkelijk. Op 31 december is dat zelfs 50%! Nieuwjaarsdag daarentegen is slechts 35% geopend. Rendabel ondernemen, personeel vinden,… voor alle momenten in deze periode is niet eenvoudig. Hierdoor kiezen steeds meer ondernemers om zelf én het personeel te laten genieten van de feestdagen met de familie, gezien de te hoge personeelskost. Aangezien de feestdagen dit jaar op traditionele sluitingsdagen vallen, besluiten veel restauranthouders om deze aan te houden.” verduidelijkt hij.

 

Bezettingsgraad

65% van wie de deuren opendoet, geeft aan volzet of bijna volzet te zijn. Je moet dus snel zijn als je nog een tafeltje wil bemachtigen.

Redenen sluiting

Zaakvoerders die beslissen om te sluiten tijdens de feestdagen, doen dit om verschillende redenen. Zelf genieten van de feestdagen (41%), niet rendabel om open te doen (34%) en de te hoge personeelskost (25%) nemen met stip de eerste drie plaatsen in. 13% geeft ook nog aan geen personeel te vinden dat wil werken tijdens de feestdagen.

Afhaal/traiteur

Opmerkelijk dit jaar is toch wel dat heel wat zaken die besloten om hun etablissement te sluiten, wel afhaalmaaltijden aanbieden of een traiteurdienst. “Dit verklaart tevens waarom zaakvoerders beslissen om hun zaak te sluiten maar wel nog hun klanten ten dienste willen zijn. Daarnaast zijn veel zaken ook vroeger toe (bijvoorbeeld 14u of 16u). Mensen willen ook thuis zorgeloos kunnen genieten van de feestdagen wetende dat ze kwaliteit zullen voorschotelen. Hier spelen de horeca op deze manier goed op in.” verklaart Matthias De Caluwe.

Non-alcoholisch arrangementen

Naast de afhaal – of traiteurdienst, zien we dit jaar ook dat vele horecazaken non-alcoholische arrangementen aanbieden. “Minstens 1 op 5 biedt een alternatief aan aan mensen die een glaasje willen drinken en daarna naar huis moeten. Zo werken ze samen met een taxibedrijf, of een hotel (of hebben ze zelf kamers) of bieden ze een shuttledienst aan. Daarnaast bieden ze een aangepast non-alcoholisch feestmenu aan. Ook hier spelen horecaondernemers slim in op een trend.” aldus Matthias De Caluwe.