Horeca Vlaanderen is klaar om nieuwe gedragscode toe te passen

Horeca Vlaanderen is klaar om nieuwe gedragscode toe te passen

  • Meer vrijheid voor cafébazen
  • Verplichte opleiding voor startende ondernemers
horecavlaanderen-jverlinden-lr-5573-31

 

Vandaag treedt de nieuwe gedragscode voor drankafnamecontracten in werking. Cafébazen krijgen meer vrijheid en startende ondernemers worden beter ondersteund. Horeca Vlaanderen is klaar om de nieuwe afspraken toe te passen. “Onze juristen zijn erop voorzien om alle nieuwe contracten na te lezen en elke startende cafébaas die vanaf vandaag een afnamecontract wil aangaan met een brouwer of drankenhandelaar moet de caféopleiding van Horeca Vlaanderen volgen”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

Op 22 december vorig jaar ondertekenden Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel, Horeca Wallonië, De Belgische Brouwers en de Federatie van Belgische drankenhandelaars een gedragscode die de brouwerijcontacten moet versoepelen. Meer dan zestig procent van de cafébazen is gebonden aan zo’n drankafnamecontract. Door deze gedragscode worden de meest extreme uitwassen aangepakt. De ondernemers krijgen meer vrijheid, transparantie en rechtszekerheid.

“De cafésector scoort zeer hoog in de faillissementscijfers. We worden geconfronteerd met een faillissementsgraad van 4,6 procent, het gemiddelde over alle sectoren in België is 1,3 procent. Toch beslissen jaarlijks meer dan duizend Vlaamse ondernemers om een café te openen. Deze nieuwe gedragscode zal voor hen de kans op slagen aanzienlijk verhogen”, zegt Danny Van Assche.

Voor de nieuwe drankafnamecontracten treedt gedragscode vanaf vandaag in werking. Voor de bestaande contracten zal ze volledig van toepassing zijn vanaf 1 maart 2018. De meest ingrijpende wijziging voor startende ondernemers is dat iedereen die een contract met een drankenhandelaar of brouwer wil ondertekenen verplicht wordt eerst een opleiding te volgen.
Danny Van Assche: “Vandaag lanceren we een gloednieuwe caféopleiding bestaande uit zeven modules gespreid over acht opleidingsdagen. Met deze opleiding willen we de slaagkansen van startende cafébazen zo groot mogelijk maken. De modules bestaan uit een algemene startersopleiding, prijszetting, fiscaliteit, sociaal beheer, voedselveiligheid, bar basics en een opleiding tot gecertificeerd bierschenker. Voor ondernemers die geen drankafnamecontract aangaan is de opleiding niet verplicht maar wel aan te raden.”

 

Ook nieuw is de verplichting voor de brouwers en drankenhandelaars om voldoende precontractuele informatie te voorzien. De ondernemer krijgt dan veertien dagen tijd om het contract te laten evalueren door een externe partij. “Een belangrijke stap, want veel startende ondernemers laten zich meeslepen en tekenen te vlug. Door hun contract te laten nalezen door juristen van Horeca Vlaanderen kunnen veel problemen vermeden worden”, stelt Danny Van Assche.

 

 

Meer informatie over de opleiding vindt u hier: http://horecaacademie.be/caf%C3%A9-opleiding