Mag je camerabeelden zomaar online zetten?
Ook de horeca ontsnapt er niet aan: hotels, restaurants en cafés zijn wel vaker het slachtoffer van ‘klanten’ met minder goede bedoelingen. Misschien hangen er ook in uw zaak wel camera’s die een oogje in het zeil houden. Maar gebruikt u ze ook correct? En mag u met de beelden zomaar doen wat u wilt? Dave Danckaerts, jurist bij Horeca Vlaanderen verduidelijkt.
Wie een camera plaatst, moet daarbij de Camerawet naleven. Bovendien gelden er verschillende regels voor private plaatsen, plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn en publieke plaatse,..
Is de camera gericht op een publieke plaats, dan mag u de beelden enkel live bekijken onder toezicht van een bevoegd persoon. Een café of restaurant is dan weer geen publieke plaats. Het is een besloten, voor het publiek toegankelijke plaats. Deze beelden mogen wel live bekeken worden, maar enkel om onmiddellijk te kunnen ingrijpen. Echt private plaatsen, vallen dan weer onder de Privacywet.
Op bepaalde plaatsen is het bovendien verboden te filmen. Bijvoorbeeld wanneer ze een inbreuk vormen op bepaalde grondrechten. Camera’s installeren op de toiletten is dus uit den boze.
In elk geval moet er een verantwoordelijke voor de beelden worden aangesteld. Deze verantwoordelijke moet ervoor zorgen dat de beelden niet kunnen worden bekeken door onbevoegden. De verantwoordelijke is ook aansprakelijk wanneer de Camerawet wordt overtreden.
Bovendien moet u het gebruik van de camera’s ook melden aan de Privacycommissie. Een universeel pictogram moet aangeven dat uw zaak onder camerabewaking staat.
Opgelet, het gaat hier enkel over camerabeelden van klanten, voor camerabeelden van het personeel gelden dan weer andere regels.
DE BEELDEN
Wie beelden heeft gemaakt van een misdrijf, mag deze enkel bezorgen aan de politie. Ze mogen dus niet zomaar online worden gezet, bijvoorbeeld op sociale media. Wie dat toch doet, riskeert zelf een boete en zelfs een gevangenisstraf. Je mag immers niemand beschuldigen van een misdrijf zonder dat hij of zij door een rechtbank is veroordeeld. Zelfs niet als er duidelijke camerabeelden bestaan..
Bovendien heeft iedereen het recht op afbeelding. Foto’s kunnen enkel online worden geplaatst met de uitdrukkelijke toestemming van degenen die op die foto’s staan.
Oppassen dus vooraleer u het recht in eigen handen neemt en foto’s van een ander online plaatst..