Thibo Luca tweede op de nationale editie Chaîne des Rôtisseurs 2023

Thibo nam afgelopen zondag deel aan de nationale editie van de Chaîne des Rôtisseurs wedstrijd in Hogeschool VIVES te Brugge. Deze wedstrijd is voorbehouden aan jonge koks van maximum 26 jaar. Hij nam het op tegen vier andere kandidaten. De winnaar van deze wedstrijd mag België vertegenwoordigen op de internationale wedstrijd die dit jaar doorgaat in Istanbul Turkije. 

WhatsApp Image 2023-03-27 at 16.40.22

 

Afgelopen zondag - 26 maart 2023 - vond de nationale editie van de Chaîne des Rôtisseurs wedstrijd plaats. Hogeschool VIVES te Brugge was de locatie waar jonge culinaire vakmannen van over de hele wereld elkaar ontmoetten. Benieuwd naar hoe de wedstrijd verliep? Lees dan hieronder verder. 

Wedstrijd
De kandidaten krijgen de opdracht een voor- en hoofdgerecht uit te werken met producten uit de Black Box en een dessert. Een Black Box die vooral vis, schaal- en/of schelpdieren, vlees of gevogelte, zuivelproducten, verschillende oliën, groenten en fruit bevatten, werd ter beschikking gesteld voor de finalisten. Het thema was lam. De kandidaten beschikten over 4 uren werktijd om de 3 bereidingen te maken.

Thibo Luca
Thibo Luca is 18 jaar en studeert aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Hij zit in zijn zevende jaar fijnkeuken. Thibo kwam vorig jaar al aankloppen bij het National Culinary Team omdat hij graag wou deelnemen aan wedstrijden. Als vuurproef namen we hem daarom mee naar Luxemburg om er deel te nemen aan de Culinary Worldcup. Daar maakte coach Jo Nelissen kennis met zijn leiderschap skills, zijn probleemoplossend vermogen en zijn creativiteit. Thibo heeft weinig stress in de keuken: “Ik ben aan deze wedstrijd begonnen met een goed aantal trainingen achter de kiezen. Ik ben aan de slag gegaan met Jo zodra we het thema kenden. Natuurlijk is het maar gissen met welke ingrediënten je aan de slag kan dus ik heb vooral getraind op de cuisson en op de mogelijke opties van het hoofdgerecht. Op de dag van de wedstrijd was ik niet zo nerveus maar het is toch nog anders dan op trainingen, zeker met zo een black box. Je moet instant creatief zijn. Uiteindelijk was ik tevreden met wat ik op het bord gelegd heb. Het was een superervaring! Tweede worden in mijn eerste solo wedstrijd. Ik had het nooit gedacht.”

Ook coach Jo Nelissen is trots: “Het waren altijd heel aangename trainingen met Thibo. Een jonge, leergierige, enthousiaste chef met heel veel potentieel! Ik zie die jongen het echt ver brengen in de toekomst, zowel op competitievlak als professioneel. “

Thibo werd uiteindelijk tweede. Hij kijkt nu verder uit naar andere wedstrijden. 

Horeca Vlaanderen
Sinds 2016 heeft Toerisme Vlaanderen de praktische organisatie van het National Culinary Team, waar dit junior team onder valt, toevertrouwt aan Horeca Vlaanderen. Het project werd toen opgestart onder impuls van toenmalige ministers van Toerisme, Economie en Sport om onze culinaire concurrentiepositie te verbeteren en wordt graag verdergezet door huidig minister Demir. Via deze weg wordt aan Vlaamse culinaire talenten de kans gegeven om zich beter te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is dat Vlaamse culinaire vakmannen beter scoren op wedstrijden en een sterke indruk nalaten tijdens buitenlandse missies. Deze resultaten worden gebruikt om de uitstraling van de Vlaamse gastronomie in binnen- en buitenland te versterken. 

Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/NationalCulinaryTeamBE/
Instagram: https://www.instagram.com/juniornationalculinaryteambe/#vlaamseyoungchefs
Beeldmateriaal: https://www.flickr.com/photos/youngchefsteam/