Minister van Toerisme Demir maakt 6 miljoen euro vrij voor subsidies voor erkende logies en jeugdverblijven


Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakt via Toerisme Vlaanderen maar liefst 6 miljoen euro vrij voor investeringen in kwalitatief hoogstaande logies en jeugdverblijven in Vlaanderen. Zo helpen zij in de verdere uitbouw van toeristische logies in Vlaanderen. Wie er hier gebruik van kan maken en hoe je deze subsidies aanvraagt, lees je hieronder. Scroll dus snel naar beneden! 

pexels-pixabay-164595

 

Elke logiesuitbater streeft ernaar zijn/haar gasten een onvergetelijk verblijf te bezorgen, zodat ze graag willen terugkomen. Logies van hoge kwaliteit tillen dan ook het toerisme in Vlaanderen naar een hoger niveauDaarom kunnen uitbaters van erkende toeristische logies en jeugdverblijven nog tot 31 juli 2023 steun aanvragen voor energiebesparende maatregelen of werken rond duurzaamheid. In het geval van een jeugdverblijf ook voor brandveiligheidswerken. 

Wie, wat en hoeveel

Toerisme is er voor iedereen. Zowel jullie – ondernemers – als Toerisme Vlaanderen willen dan ook zoveel mogelijk mensen de kans geven om te kunnen genieten van een of meerdere nachtjes weg in een mooi, proper hotel of jeugdverblijf. Alle toeristische logies en jeugdverblijven die erkend zijn door Toerisme Vlaanderen komen dan ook in aanmerking voor een logiessubsidie.

Wie dan concreet?

Waarom ook jeugdverblijven? Vooreerst vallen zij, sinds het begin van dit jaar, eveneens onder het logiesdecreet. Daarnaast moeten deze verblijven tegen het einde van 2025 voldoen aan de nieuwe brandveiligheidseisen en beschikken over een nieuw brandveiligheidsattest. Voor een aantal jeugdverblijven zal dit aanpassingswerken met zich meebrengen, en dat is niet voor ieder van hen evident. Hiervoor kan je als uitbater van een erkend jeugdverblijf dus ook steun bij Toerisme Vlaanderen aanvragen. Let op: het maximale subsidiepercentage steun voor deze werken bedraagt 60% en de noodzaak van de werken moet blijken uit een controleverslag van de lokale brandweer.

“Investeringen in energie, duurzaamheid en waterbesparing in de logiessector zijn door de stijgende prijzen broodnodig”, geeft minister Demir mee in een nieuwsbericht op de website van Toerisme Vlaanderen. “Ik wil onze logiesondernemers hiervoor een stevige duw in de rug geven. Zo versterken en ondersteunen we ons kwalitatief Vlaams logiesaanbod.”

Welke werken en uitgaven komen in aanmerking voor logiessubsidie

Meteen ter zake: het maximale subsidiepercentage aan steun dat je kan vragen, bedraagt 40% voor erkende logies en 60% voor een erkend jeugdverblijf. Het grootste deel van het beschikbare budget – in totaal zo’n 3,7 miljoen euro – dient voor energiebesparende maatregelen, zoals investeringen in isolatie, hoogrendementsbeglazing of een warmtepomp. Waarvoor kan je de steun nog gebruiken? Via deze link vind je een overzicht. 

Kosten die al zeker niet in aanmerking komen voor de subsidie zijn de onderstaande:

  1. Private gedeelten van het logies die niet toegankelijk zijn voor de logerende toeristen
  2. Restaurants, cafés en eet- en drankgelegenheden die toegankelijk zijn voor een ruimer publiek dan de logerende toeristen
  3. Aankopen en werken die zijn uitgevoerd voor de datum van de subsidieaanvraag 
  4. Recupereerbare btw 

Interesse? Dien dan voor 31 juli 2023 jouw aanvraag in bij Toerisme VlaanderenLet op: dit kan enkel online. Meer informatie en alle voorwaarden vind je hier.