Horeca Vlaanderen roept politici op om actie te ondernemen…voor het te laat is

Horeca Vlaanderen vecht iedere dag opnieuw voor de belangen van haar ondernemers. Net voor het einde van het jaar bezorgden we 241 politici met een guerrillacampagne een doosje met een pertinente vraag. Hierin vinden de politici een “Receptenboek” voor een duurzame en rendabele horeca: 70 concrete en haalbare voorstellen om mee aan de slag te gaan. Laten we van 2020 geen verloren politiek horecajaar maken. Als we in de toekomst willen blijven genieten van ons prachtig horecalandschap én een rendabel toekomstperspectief bieden aan onze 35 849 Vlaamse horecaondernemers, dan is het nu echt 1 voor 12! “Die boodschap hebben we luid en duidelijk meegegeven aan onze politici: kies voor horeca, voor het echt te laat is”, duidt CEO Matthias De Caluwe.

collage

Een blik op de kwartaalcijfers van de Vlaamse Horeca volstaat om de staat van de sector duidelijk te stellen. Het aantal faillissementen neemt voor het vierde kwartaal op rij stevig toe, + 13%. Dit is het hoogste aantal sinds Q4 2017. Voor 256 Vlaamse ondernemers eindigde tijdens het 3de kwartaal hun droom helaas dus in een nachtmerrie.

Vooral bij de restaurants (+20%) en fastservice (28%) zien we een enorme toename. Ook waren er maar liefst 594 horeca- ondernemingen die hun zaak stopzetten (+ 6%). Daarnaast zien we dat de arbeidskost, de prijs om iemand tewerk te stellen in de sector, stijgt in Q1 & Q2 van 2019 met 1.55%.

De oorzaken? Zeer divers: de hoge loonkost in een arbeidsintensieve sector, het uitblijven van de beloofde bijkomende maatregelen bij de invoering van het geregistreerde kassa-systeem, het wegvallen van de vestigingswet,… Na de  analyse moeten we NU vooruit durven denken en vooral doen!  Met de actie roepen we de politici dan ook op om actie ondernemen.

Horeca Vlaanderen reikt hiermee 70 effectieve oplossingen aan om een perspectief te bieden aan onze Vlaamse horecaondernemers en de 75 949 arbeidsplaatsen in de sector veilig te stellen. Wij ijveren voor een gelijk speelveld tussen sectoren, verdere administratieve vereenvoudiging, verdere uitbreiding van de RSZ-korting, verlaging van de loonkosten in onze arbeidsintensieve sector… Horeca is de sector bij uitstek die mensen samenbrengt en verbindt. “Laat ons aan de slag gaan om de broodnodige maatregelen door te voeren voor onze sector. We hebben dus nood aan een horecacoalitie in 2020! Tijd voor actie”, zegt CEO Matthias De Caluwe.