Het milieu als argument voor “gratis” kraantjeswater? Ongehoord.


“Gratis” kraantjeswater. Eerst was er de oproep van de Europese commissie en nu de burgerbeweging Free Tap Water in Belgian Restaurants die vraagt om brieven te schrijven. “Kraantjeswater is niet gratis. Maar laat de uitbater dit toch zelf beslissen en finaal zal de consument zelf wel oordelen. Maar het milieu als argument hiervoor inroepen is ongehoord. Dit is een foute perceptie creëren en onze sector heeft het nu al moeilijk genoeg. ”, aldus Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen.


De burgerweging “Free Tap Water in Belgian Restaurants” vraagt om brieven te schrijven naar restaurants om hen aan te moedigen om te kiezen voor water zonder verpakking als plastic en afvalvrij alternatief. Om zo de ecologische voetafdruk te beperken. Maar dit moet dan ook nog “gratis” aangeboden worden.

Een vreemde oproep waar ze twee zaken proberen te koppelen die niks met elkaar te maken hebben. Aandacht voor milieuvriendelijk ondernemen? Graag, want daar zetten veel horecaondernemers al langer op in. Maar dat je hiervoor kraantjeswater gratis moet aanbieden is een foute perceptie creëren en gewoon ongehoord. Zeker niet voor een sector die het zo moeilijk heeft.”, reageert Matthias De Caluwe.

De Europese commissie riep recent op om elke Europeaan toegang te geven tot veilig en gezond drinkwater. Horeca Vlaanderen reageerde hier toen al op: “Een recht op drinkbaar water is een ding, dit door de overheid verplicht opleggen aan horecazaken is een brug te ver. Want gratis kraantjeswater bestaat niet. Ook dit water kost geld voor de ondernemer en dan zijn er al de andere kosten zoals bediening, verwarming, inrichting, huur, … De uitbater wet zelf het beste wat voor zijn /haar zaak werkt en finaal zal de klant wel oordelen!”., aldus Matthias De Caluwe.