Zomerakkoord: beloofde vereenvoudiging RSZ-korting blijft uit

Vannacht bereikte de federale regering een veelbesproken zomerakkoord. Ondanks een aantal positieve maatregelen voor de zelfstandigen en KMO’s is Horeca Vlaanderen niet gelukkig met de inhoud van het zomerakkoord.  Niet alleen werd de kans gemist om de nachtarbeid financieel en administratief aantrekkelijk te maken. Ook de beloofde vereenvoudiging en uitbreiding van de RSZ-korting voor ondernemers die de geregistreerde kassa gebruiken, komt er niet.

Charles_Michel_(politician)

Het akkoord heeft tal van economische en sociale effecten op uzelf, uw onderneming en uw werknemers. Hieronder leggen we uit wat het zomerakkoord voor u betekent, vertrekkende vanuit de informatie waarover we nu beschikken: 

Fiscaal

  • Het basistarief van de vennootschapsbelasting daalt in 2018 van 33,99 naar 29 procent. In 2020 wordt dat 25 procent. Voor KMO’s daalt de vennootschapsbelasting in 2018 van 25 naar 20 procent op de eerste schijf van 100.000 euro winst. 
  • Het wordt interessanter om uw werknemers te laten meedelen in de winst. Als ondernemer betaalt u voortaan slechts 13,07 procent aan sociale zekerheidsbijdragen en 7 procent belastingen. Wilt u minder dan 20 procent van de loonmassa als bonus uitbetalen, dan heeft u daarvoor niet langer de goedkeuring van de vakbonden nodig. Op voorwaarde dat u elke werknemer hetzelfde bedrag en/of percentage van het loon betaalt.

 

Sociaal

  • Nadat de proefperiode eerst was afgevoerd, wordt ze nu opnieuw ingevoerd. Wie een werknemer wilt ontslaan tijdens de eerste drie maanden van het contract moet maar één week opzeg betalen (of laten presteren) in plaats van twee. 
  • De flexi-jobs zullen worden uitgebreid naar gepensioneerden. Vroeger kon enkel wie maximaal 9 maanden op pensioen was, een flexijob uitoefenen. Vanaf 1 januari 2018 komen alle gepensioneerden in aanmerking voor een flexijob. Anderzijds zullen de flexijobs ook worden uitgebreid naar andere sectoren. 
  • De regering zet ook opnieuw in op jonge – vaak laaggeschoolde – werknemers. De minimum brutolonen voor deze werknemers worden verlaagd. Er wordt ook opnieuw ingezet op startersbanen. 
  • Zaken met een GKS zal u hun voltijdse werknemers voortaan 360 overuren kunnen laten presteren, zonder dat u daarvoor een motief moet hebben. Het wordt dus eindelijk mogelijk de overuren die in 2015 werden ingevoerd, op voorhand in te plannen. Voor zaken zonder GKS verandert er niets. 
  • Ook de veelbesproken mystery calls zitten in het zomerakkoord vervat. Door de mystery calls kan de sociale inspectie zich voordoen als een sollicitant om na te gaan of u niet discrimineert bij de aanwerving van werknemers. Al zal dat enkel kunnen met toestemming van de arbeidsauditeur. 
  • Er komt een soepelere regeling voor nachtarbeid en zondagswerk in de sector van de e-commerce. Horeca Vlaanderen deed voorstellen om nachtarbeid ook in onze sector administratief en financieel interessant te maken, maar daar wilde de regering niet van weten. 
  • Er komen ook zogenaamde ‘zachte landingsbanen’. Daarmee kunnen bedrijven een premie geven aan werknemers die minder gaan werken of binnen het bedrijf van functie veranderen. 
  • Ook deeltijds pensioen zal voortaan mogelijk zijn.  

Zelfstandigen

  • Als zelfstandige zal u sneller in aanmerking komen voor een ziekte-uitkering. Voortaan kan dat al na 2 weken ziekte in plaats van een maand.

 

Aantal goede beslissingen maar ook gemiste kansen! 

Ondanks een aantal positieve maatregelen voor de zelfstandigen en KMO’s is Horeca Vlaanderen niet gelukkig met de inhoud van het zomerakkoord. 

Niet alleen werd de kans gemist om de nachtarbeid financieel en administratief aantrekkelijk te maken. Ook de beloofde vereenvoudiging en uitbreiding van de RSZ-korting voor ondernemers die de geregistreerde kassa gebruiken, komt er niet. Horeca Vlaanderen had hier nochtans sterk op aangedrongen.