Lode De Roover wint Belgische finale Bocuse d’Or en plaatst zich voor Europese finale

 

 

Lode De Roover heeft vandaag de Belgische finale van de Bocuse d’Or gewonnen en zal ons land volgend jaar in juni vertegenwoordigen op de Europese finale in Turijn. De verwachtingen liggen hoog: Flanders Food Faculty voorziet middelen om de winnende chef en zijn commis, die aanstaande donderdag wordt geselecteerd, maandenlang intensief voor te bereiden om op het moment van de waarheid optimaal te kunnen schitteren.

lode

 

De Bocuse d’Or is de belangrijkste internationale culinaire wedstrijd en wordt officieus het wereldkampioenschap koken genoemd. Het is een tweejaarlijkse wedstrijd met Europese finale in Turijn (2018) en wereldfinale in Lyon (2019). Vandaag vond op de Horeca Expo te Gent de Belgische finale plaats. De jury onder leiding van Ferdy Debecker, de laatste chef die een medaille wist te behalen (Bocuse Bronze in 1999), en driesterrenchef Peter Goossens, voorzitter Bocuse d’Or België en van de Flanders Food Faculty, koos uit vijf ijzersterke kandidaten voor culinair toptalent De Roover.

Lode De Roover, chef van Fleur de Lin te Zele, deed ervaring en kennis op in tal van gerenommeerde sterrenzaken zoals Comme chez Soi** (Brussel), Lijsterbes* (Berlare), La Bergerie** (Namen), Kaatje bij de Sluis** (Nederland), De Plezanten Hof* (Hamme) en Eyckerhof* (Bornem). In 2010 behaalde hij de titel “Eerste Kok van België’. ‘Het is een enorme eer, maar nu moet heel het verhaal nog maar beginnen’, aldus de winnende chef.

Hij mag volgend jaar ons land vertegenwoordigen in Turijn en start nu aan een intensieve voorbereiding onder leiding van gastronomisch bondscoach Jo Nelissen. Dit voorbereidingstraject wordt, voor de eerste keer, georganiseerd door de Flanders Food Faculty en uitgevoerd door Horeca Vlaanderen. Flanders Food Faculty is een initiatief van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te versterken en beter te promoten. Een van de doelstellingen is om beter te scoren op internationale culinaire wedstrijden. “Vlaanderen wil zich profileren als een culinaire topbestemming. Wie medailles wil halen op internationale wedstrijden moet investeren in jarenlange voorbereiding en professionele begeleiding”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Ik ben ervan overtuigd dat we met dit topkokbeleid de wereld kunnen laten proeven van wat Vlaanderen te bieden heeft.” Gastronomisch bondscoach Jo Nelissen heeft als opdracht om Lode en zijn commis de volgende maanden intensief voor te bereiden. "Ons land heeft een oersterke culinaire basis. We hebben steeds een vooraanstaande plaats ingenomen in de Bocuse d’Or en staan op de derde plaats wat het aantal podiumplaatsen betreft. Toch zijn we er nog nooit in geslaagd om de gouden medaille in de wacht te slepen. Sinds 1999 behaalden we geen podiumplaats meer en dat is nu net van groot belang  om onze gastronomische uitstraling kracht bij te zetten. We durven nu terug hoog te mikken. De omkadering van de Flanders Food Faculty zorgt ervoor dat we met Horeca Vlaanderen ons team optimaal kunnen voorbereiden in een professionele oefenkeuken. Een primeur voor ons land!”, aldus Jo Nelissen.