Horeca Vlaanderen vraagt versoepeling prijsvoorwaarden Booking.com

Europese Commissie legt strikte prijsvoorwaarden van Amazon aan banden
Horeca Vlaanderen vraagt dezelfde versoepeling voor Booking.com

 De Europese Commissie heeft Amazon gedwongen om hun strikte contractvoorwaarden, waardoor de distributeurs van e-books  via andere kanalen geen gunstiger tarieven mochten aanbieden, te schrappen. Horeca Vlaanderen vraagt dezelfde versoepeling voor de website Booking.com, waar hotels op hun eigen website geen goedkoper tarief mogen communiceren dan op de website van Booking.

horecavlaanderen-jverlinden-lr-6337-62

 

Amazon mag geen prijsclausules meer opleggen aan distributeurs van e-books. De Europese Commissie opende in 2015 een onderzoek naar de distributieovereenkomsten die het internetbedrijf oplegde en oordeelde dat die niet in regel waren met een aantal antitrustvoorschriften. 

Zo mochten uitgevers die gebruik maakten van Amazon via geen enkel ander kanaal e-books aanbieden aan betere voorwaarden. De Europese Commissie oordeelde dat op die manier eerlijke concurrentie niet kan worden gewaarborgd. Het maakt het voor andere platforms moeilijk om te concurreren en staat innovatie in de weg. De clausules hebben bovendien geleid tot minder keuzemogelijkheden en hogere prijzen voor de consument.

Amazon heeft vervolgens zelf getracht de bezwaren van de Commissie weg te nemen door de voorwaarden te veranderen. De Europese Commissie oordeelde vorige week dat de gewijzigde voorwaarden de zogenaamde mededingingsbezwaren wegnemen. Vanaf nu hebben uitgevers van e-books vrije keuze in welke tarieven ze via de verschillende kanalen willen aanrekenen.

 Horeca Vlaanderen dringt bij ministers Peeters en Borsus aan om dezelfde versoepeling door te voeren bij de website Booking.com. Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen: “Booking.com hanteert juist hetzelfde principe. Een hotelier mag  op zijn eigen website geen goedkoper tarief aanbieden dan op Booking.com. Hierdoor kan de consument niet altijd genieten van het best mogelijke aanbod. In Duitsland mogen hotels sinds december 2015 hun kamers aanbieden op alle kanalen tegen de prijs die zij zelf bepalen. Ook in Frankrijk is er dankzij de ‘loi Macron’ geen prijsverplichting meer.  Wij vragen om ook de Belgische boekingsmarkt vrij te maken.”

 

Her persbericht van de EC vindt u hier http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1223_en.htm