Vanaf 1 januari 2017 475 uur studentenarbeid ipv 50 dagen

Vandaag besliste de ministerraad dat vanaf 1 januari 2017 studenten 475 uren studentenarbeid mogen doen in de plaats van de vroegere 50 dagen. Het omzetten van de studentenarbeid van dagen naar uren maakt deel uit van het horecaplan dat werd uitgewerkt ter begeleiding van de invoering van de geregistreerde kassa en was ook zo opgenomen in het regeerakkoord. 

shutterstock_27673366

 

Horeca Vlaanderen is tevreden dat de overheid oor heeft gehad naar de verzuchtingen van de sector. Deze omschakeling naar uren is zowel in het voordeel van de student als van de werkgever. Jobstudenten draaien soms enkele uren per dag mee in een horecazaak. Nu zijn ze voor deze uren een volledige dag kwijt. Tellen in uren zorgt voor meer flexibiliteit en de werknemer kan langer in het studentenstatuut aan de slag. Dat maakt het voor studenten aantrekkelijker om in de horeca aan de slag te gaan. 

Vanaf 1 juli 2016 zal een student ook vrij kunnen kiezen onder welk statuut hij werkt: gelegenheidsarbeider of student.  Vroeger moest een student eerst 50 dagen onder het studentenstatuut werken en pas daarna kon zij of hij als gelegenheidsarbeider aan de slag. Deze regeling is afgeschaft. Vanaf dag 1 kan een werkgever de student inzetten als gelegenheidsarbeider. Het statuut van gelegenheidsarbeider geeft de werkgever het voordeel iemand zeer flexibel, per dag, werk te geven. 

Tenslotte is er ook nieuws wat de overuren betreft. Gisteren werd in commissie het amendement goedgekeurd voor de wettelijke basis voor de overuren. De volgende stap is nu de goedkeuring door de plenaire vergadering van de Kamer. 
Het toegelaten aantal overuren stijgt van 143 naar 300 per jaar voor horecaondernemingen zonder witte kassa. Voor horecazaken met een witte kassa wordt dat 360 overuren. Deze overuren genieten een volledige sociale en fiscale vrijstelling. De nieuwe regeling voor overuren is van toepassing vanaf 1 januari 2016, dus met terugwerkende kracht.