Koninklijk Besluit over mayonaise: gevolgen voor u?

Op 10 juni 2016 verscheen in het Belgisch Staatsblad een KB over mayonaise. Als u zelf uw mayonaise maakt en de benaming ‘mayonaise’ of wil gebruiken zal u voortaan rekening moeten houden met bepaalde bereidingsvoorwaarden.

bl_nl_Mayonnaise

 

 Wat is “mayonaise”?

Het KB definieert "mayonaise" als volgt:

“Een gekruide saus verkregen door het emulgeren van één of meerdere voor consumptie bestemde plantaardige oliën in een vloeistoffase bestaande uit azijn, waarbij de olie-in-water-emulsie wordt geproduceerd door gebruik te maken van de dooier van eieren”.

 

Mag u de benaming 'mayonaise' gebruiken?

U mag de benaming "mayonaise" alleen gebruiken voor het product dat beantwoordt aan de definitie hierboven en aan volgende bepalingen:

De samenstelling van de mayonaise moet voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Het totale vetgehalte bedraagt minimum 70 %;
  • Het technisch zuiver eigeelgehalte bedraagt minimum 5 %; technisch zuiver eigeel bevat hoogstens 20 % eiwit ten opzichte van het eigeel.

De eieren en de producten op basis van eieren die worden gebruikt zijn kippeneieren of producten verkregen op basis van kippeneieren.
Mayonaise kan facultatieve ingrediënten bevatten die bestemd zijn om een merkbaar en gewenst effect te hebben op de fysische en organoleptische kenmerken van het product.

 

Mag u de benaming “traditionele mayonaise” (nog) gebruiken?

U mag de term "traditioneel" of een afgeleide daarvan alleen gebruiken in combinatie met de benaming "mayonaise" voor zover het product een totaal vetgehalte van minimum 80 % en een technisch zuiver eigeelgehalte van minimum 7,5 % heeft.

 

Is het kb van toepassing op alle mayonaises?

Neen, het KB is niet van toepassing op producten die wettelijk gefabriceerd en/of in de handel gebracht zijn in de andere lidstaten van de Europese Unie of in Turkije of in de landen van de Europese Economische Ruimte.