Malafide reservaties in omloop: hoe herkent u ze en hoe gaat u daarmee om?

Momenteel gaat er een bepaald type phishingmail rond. De mail bestaat uit een aanvraag voor een reservatie in een restaurant of hotel voor een langere periode. Via deze nieuwsbrief willen we jullie waarschuwen alsook oproepen tot waakzaamheid rond malafide reserveringen. Uiteraard kunnen wij nooit garanderen dat een bepaalde reservering daadwerkelijk om phishing gaat, maar doorgaans volgen zo’n reserveringen wel hetzelfde stramien. Onder het motto “een gewaarschuwd mens is er twee waard”, geven we hieronder alvast een voorbeeld van zo’n malafide bericht mee.

WhatsApp Image 2023-07-06 at 15.35.35


Het type van phishingmails waar we het in deze nieuwsbrief over hebben, zijn malafide reservatie-aanvragen. Meestal zal je deze mails ontvangen in het Engels.

De aanvrager deelt mee een aantal kamers of diners in jouw zaak te willen reserveren voor een groep personen en dit voor een langere periode (14 dagen, 1 maand, …). De aanvrager vraagt jou vervolgens om hem te willen bevestigen dat deze reservering bij jou mogelijk is en hem een richtprijs mee te delen voor gans de periode. Op dit ogenblik wordt er meestal ook al melding van gemaakt dat er tevens nog een andere ‘dienst’ bij een andere firma gereserveerd is, zoals bijvoorbeeld een huurauto, voor dezelfde periode.

Wanneer je de reservering bevestigt en een richtprijs doorgeeft, wordt vervolgens gevraagd of het mogelijk is met Visa of een ander creditcardsysteem te betalen. Soms biedt men jou ook aan een cheque op te sturen. Daarnaast vraagt men jou ook nog om enkele andere persoonlijke gegevens: naam, adres en telefoonnummer. Wanneer alles lijkt geregeld te zijn, deelt men jou mee dat men de schuld voor de reservering via de Visakaart of de cheque zal uitbetalen.

Extra waakzaamheid is aangeraden wanneer het daadwerkelijke bedrag dat je krijgt gestort, uiteindelijk veel hoger ligt dan het bedrag dan de door u aangewezen richtprijs. Men vraagt u om toch het volledige bedrag van de Visakaart af te halen of de volledige cheque op uw rekening te laten storten. De ‘overschot’ moet je dan ofwel doorstorten aan een andere firma ofwel terugstorten op de rekening van de ‘klant’. Zonder met zekerheid te kunnen stellen dat alle dergelijke reserveringen daadwerkelijk malafide zijn, moeten wij u meedelen dat dit vaak het geval blijkt te zijn. In het verleden is reeds meermaals gebleken dat horeca-uitbaters die op dergelijke reserveringsaanvraag ingaan, zonder het zelf goed en wel te beseffen, meehielpen aan witwasoperaties of simpelweg opgelicht werden. Daarnaast heeft u zo ook de kans om heel wat echte boekingen mis te lopen, aangezien u voor een grote groep en een langere periode reservaties opzij houdt.

De politie geeft de raad nooit geld aan klanten over te maken of overschotten door te sturen zonder absolute bevestiging van uw bank dat de Visa-rekening of betaalcheques legaal en gedekt zijn. Wees dus steeds waakzaam!

Wat te doen bij phishing?

Indien je een verdacht mailtje ontvangt, stuur je dit vals bericht best door naar verdacht@safeonweb.be. Hierbij loopt u geen gevaar. Het team van Safe on Web scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud (bv. poging tot fraude of een virus). Als de links of bijlagen schadelijk zijn, worden die doorgegeven aan de leveranciers van internetbrowsers, die de schadelijke inhoud kunnen blokkeren. Verwijder na het doorsturen wel onmiddellijk de phishingmail of het vals bericht.

Hebt je toch op een link geklikt of jouw gegevens doorgegeven? Voer dan een virusscan uit of verwittig onmiddellijk Cardstop (www.cardstop.be of 078 170 170) als je jouw bankgegevens hebt doorgegeven. Bij schade dien je ook best klacht in bij het politiekantoor in jouw buurt.