Het is zomer! Lees hier enkele tips en verplichtingen om het hoofd koel te houden.

Het zijn warme dagen, met temperaturen die kunnen oplopen tot 38 graden! Voor jullie gasten is dit het ideale moment om af te koelen op een terrasje met een verfrissend drankje. Voor jouw horecapersoneel is het eerder puffen en zweten. Daarom geven we in deze nieuwsbrief alvast enkele tips mee om deze warme dagen zo aangenaam mogelijk te maken, voor jezelf en jouw werknemers.

robert-bye-Sx4u3gRaMhE-unsplash

 

Tips

De beste manier om je te beschermen tegen de gevolgen van een hittegolf op het werk, is door te anticiperen. Wacht dus niet tot de temperaturen hoog oplopen, maar neem meteen maatregelen bij aanvang van de werkdag. 

1. Hydratatie is key 

  • Drink voldoende water;

  • Zorg eventueel voor water met elektrolyten (zoals sportdrank) als je veel zweet;

  • Zorg voor een lichte(re) maaltijd voor je personeel bij dit warme weer. 

2. Draag luchtige, ademende kleding 

  • Kies voor katoen of linnen boven synthetische stoffen;

  • Draag indien mogelijk lichte kleuren – die absorberen minder warmte;

  • Voorzie zonnecrème voor personeel dat buiten werkt en zorg dat ze zich regelmatig insmeren

 

3. Werk slim in warme keukens 

  • Zorg voor ventilatie (mobiele ventilatoren of luchtkoelers).

  • Plan zwaardere taken in de koelere uren van de dag.

  • Werk in teams: rouleer wie in de warmste zones werkt.

Als leidinggevende is het belangrijk om signalen van oververhitting (duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn) in de gaten te houden, op te merken en ook bespreekbaar te maken. Zorg ook steeds voor voldoende personele bezetting zodat iedereen voldoende pauze kan nemen.

Voor meer tips om het hoofd koel te houden deze dagen, kan je terecht op de website www.warmedagen.be van de Vlaamse Overheid.

Verplichtingen

Er is ook een wettelijk kader dat je verplicht om preventiemaatregelen te nemen bij (extreem) hoge temperaturen. Die temperatuur wordt niet gemeten op een gewone thermometer, maar op een zogenaamde vochtige globethermometer (WBGT – Wet Bulb Globe Temperature). Deze speciale globemeter houdt rekening met bijvoorbeeld vocht en tocht. Reken dat de temperatuur op zo’n vochtige globethermometer gemiddeld 5° lager ligt dan de gewone gemeten temperatuur. 

Soort werk 

Soort werk 

Gemeten temp. 

Max WBGT-waarde 

Licht werk 

Zittend werk 

+/- 34° 

29 

Halfzwaar werk 

Staand werk 

+/- 31° 

26 

Zwaar werk 

Grondwerken 

+/- 27° 

22 

Zeer zwaar werk 

Ladders en trappen 

+/- 23° 

18 

 

Afhankelijk van de temperatuur en het werk dat jouw werknemers uitvoeren, moet je de blootstelling van je werknemers beperken (airco, parasols, …), werkroosters aanpassen (vroeger beginnen, meer pauzes) en zorgen voor voldoende en gekoelde drank.

Houd het veilig, en geniet tussendoor toch ook van het prachtige zonnetje!