Valentijn in het teken van een nieuwe start: 200 werkzoekenden proeven van horecajobs in Antwerpen
Het Radisson Blue Hotel te Antwerpen is op deze Valentijnsdagen de ontmoetingsplaats voor werkzoekenden die interesse hebben in een job in de horeca. 200 niet-beroepsactieven, zoals mensen met een leefloon of erkende asielzoekers, maken er kennis met enkele horecaberoepen via laagdrempelige workshops. Nadien kunnen geïnteresseerden instappen in het opleidingsproject ‘Hospitality Heroes’, waarbij ze kiezen uit één van de vier aangeboden opleidingen van dit voorjaar. Bij deze fase zijn er ook 40 stageplaatsen voorzien. De Vlaamse sociale partners (Horeca Vlaanderen, ABVV Horval, ACV en Comeos), via hun vormingsorganisatie Forma, de Stad Antwerpen en de VDAB willen op die manier samen het personeelstekort in de horeca verder aanpakken.
Eind januari werden er in de stad Antwerpen 1.916 openstaande vacatures geteld in de sector horeca en toerisme. Dat is een stijging van 18% ten opzichte van januari 2021. Hoe kan dat? Tijdens de coronacrisis verlieten veel personeelsleden de sector omwille van (tijdelijke) werkloosheid, en gingen aan de slag in andere sectoren, met veel openstaande vacatures tot gevolg. Anno 2023 zijn dan ook bijna alle beroepen in de horecasector een knelpuntberoep.
Horeca Vlaanderen wil zelf haar steentje bijdragen aan één van de blijvende grootste uitdagingen in de sector. Samen met Stad Antwerpen, VDAB alsook sociale partners Comeos, ABVV en ACLVB bieden zij daarom de vier korte en intensieve horeca-opleidingen voor Zaalmedewerker, Kamerdienst, Afwastechnieken of Keukenmedewerker. Deze opleidingen zijn enerzijds bestemd voor werkzoekenden zoals mensen met een leefloon, en anderzijds voor erkende vluchtelingen, gezinsherenigers, asielzoekers of anderstaligen nieuwkomers met een lopende asielaanvraag.
“De zoektocht naar medewerkers blijft één van de grootste uitdagingen voor de horecasector” , beaamt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Met dit project willen we ook zelf ons steentje bijdragen aan die zoektocht, samen met de sociale partners, de stad Antwerpen en de VDAB. Via ons vormingscentrum Forma laten we geïnteresseerden kort kennismaken met 4 knelpuntfuncties en de aangeboden opleiding hiervoor. Bijna dubbel zoveel aanwezigen ten opzichte van vorig jaar bewijst de succesformule van ‘Hospitality Heroes’. Het is een mooie Valentijnsdag voor de sector.”
Tweede editie
De zoektocht naar goede werknemers blijft een struikelblok voor elke horecawerkgever. Maar door werkzoekenden die goesting hebben in een horecajob en in de mogelijkheid zijn om zich te verplaatsen naar Antwerpen praktisch op te leiden, leid je werkzoekenden naar een zingevende, stabiele job in de horecasector.
Een win-winsituatie voor beide partijen, zo blijkt, want het is al de tweede editie van het initiatief ‘Hospitality Heroes’. De inschrijvingen voor voorjaar 2023 zijn zelfs vorige week al vroegtijdig stopgezet, omdat alle vier de opleidingen al volzet waren. Dit toont aan dat het project ondertussen wel erg gekend is bij de doelgroepen. Vorig jaar nog zijn er op 40 verschillende stageplaatsen in Vlaanderen uiteindelijk een dertigtal cursisten afgestudeerd. 22 van hen zijn vandaag de dag nog steeds aan de slag in de horeca.
"Werk versterkt” weet Erica Caluwaerts, Antwerps schepen voor werk. “Daarom zet stad Antwerpen de schouders onder dit initiatief. En dat loont, bij een vorige opleiding van Horeca Forma behaalden 32 anderstalige nieuwkomers hun certificaat. Ik wens de nieuwe lichting dan ook enorm veel succes."
Bovendien is de samenwerking tussen al de verschillende partners een uniek gegeven. “Werkgevers en werknemers hebben vaak andere eisen, maar dit initiatief toont aan dat samenwerking tussen beide groepen wel kan”, zegt … .
“Potentiële nieuwe personeelsleden zetten zich geëngageerd in en horecawerkgevers stellen wederom met plezier hun zaak als stageplaats ter beschikking.”
Op de planning
In een krappe arbeidsmarkt, was de opkomst toch groot: 200 werkzoekenden en niet-beroepsactieven kwamen al eens proeven van hoe het is om te werken in een café of restaurant. De vervolgopleiding bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel volgen de deelnemers praktijklessen om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Deze praktijklessen zijn voltijds op weekdagen van 9u00 tot 16u30. Het tweede deel van de opleiding bestaat uit enkele weken stage in een horecazaak. De Antwerpse cursisten starten de voorjaarseditie van dit Vlaamse project in maart, om af te sluiten met een stage in juli.
Alle begin is moeilijk, dus elke deelnemer kan doorheen zijn of haar zoektocht naar een boeiende en stabiele job in de horeca rekenen op persoonlijke begeleiding door een trajectbegeleider. Ook attitudetraining, communicatietraining, sollicitatietraining en kennis van het Nederlands komen hierbij aan bod. Al die ondersteuning zal worden gegeven door de toeleidingspartners en organisaties die dicht bij de doelgroepen staan zoals Ligo, Atlas, Kopa, Vokans, Gatam vzw.
“Anderstalige ook aanspreken, is erg belangrijk want mensen vinden niet per se altijd werk via vacatures maar evengoed ook door relaties” , vertelt Tom Meeuws, Antwerps schepen voor Sociale Zaken en Samenlevingsopbouw. “Dit proberen we hier te matchen én aan te scherpen. Met dit initiatief hebben we dan ook iets ontdekt dat niet alleen voor andere steden maar evengoed voor andere sectoren een inspiratie kan zijn.”
Ook Hasselt draagt horecajobs een warm hart toe
Naast Hospitality Heroes in Antwerpen, waren er van 11 tot en met 14 februari ook horecahelden in de provincie Limburg. Op het Molenpoortplein in Hasselt stond tijdens de Valentijnsdagen immers de VDAB horeca-trailer, die iedereen die goesting heeft om in de horeca aan de slag te gaan hier al eens mee laat kennismaken. Het initiatief richt zich niet alleen op werkzoekenden, maar ook naar werknemers die een nieuwe wending willen geven aan hun loopbaan of op zoek zijn naar een flexi-job.
Ook Vlaams minister van Werk Jo Brouns bracht een bezoek aan de horeca-trailer in Hasselt. Hij houdt dit bezoek in het kader van het voortraject naar de aankomende Werkgelegenheidsconferentie: “De krapte op de arbeidsmarkt laat zich in veel sectoren voelen, niet in het minst in de horeca. Om iedereen aan de slag te krijgen en zo de werkzaamheidsgraad van 80% te behalen, moet VDAB daarbij uitbreken. Dat doet ze met glans met acties als de horeca-trailer.”
“Ik kan alleen maar vaststellen dat heel wat Limburgers de horeca een warm hart toedragen”, zegt Joris Philips, directeur VDAB Limburg. “De afgelopen dagen waren een succes. Ongeveer 70 studenten, werknemers én werkzoekenden hebben een workshop gevolgd in de trailer. Daarnaast hebben we een duizendtal passanten informatie meegegeven over werken in de horeca en welke opleidingen je hiervoor kan volgen. Een heel mooi resultaat, maar ook een schitterende samenwerking met Horeca Vlaanderen, Horeca Forma en de stad Hasselt.”
