Verdere informatie over tijdelijke btw-verlaging vanaf 8 mei
Vanaf zaterdag 8 mei 2021 treedt de tijdelijke verlaging van het btw-tarief in de horecasector in werking. Deze btw-verlaging geldt tot en met 30 september 2021 op zowel voeding, als niet-alcoholische en alcoholische dranken. Een realisatie waarvoor Horeca Vlaanderen lang op de barricades heeft gestaan en voor gevochten heeft. Hieronder vind je meer informatie over wat deze btw-verlaging juist inhoudt.
Voor welke handelingen wordt het btw-tarief tijdelijk verlaagd tot 6 %?
- het verschaffen van spijzen in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor verbruik ter plaatse (tijdelijke tariefverlaging van 12 naar 6 %)
- het verschaffen van dranken in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor verbruik ter plaatse (tijdelijke tariefverlaging van 21 naar 6 %)
- het gelijktijdig verschaffen in uitvoering van één dienst, van zowel spijzen als dranken in restaurants en cafés, in omstandigheden voor verbruik ter plaatse (tijdelijke tariefverlaging, wat de spijzen betreft, van 12 naar 6 % en, wat de dranken betreft, van 21 naar 6 %).
Deze tijdelijke maatregel omvat aldus een tariefverlaging voor het verschaffen van zowel alcoholhoudende als alcoholvrije dranken in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse (als restaurant- of cateringdienst of als een onderdeel daarvan).
De aard of benaming van de dienstverstrekker en de vestiging die de restaurant- of cateringdiensten verricht, is niet relevant. Het kan bijgevolg onder meer gaan om de volgende dienstverrichters en vestigingen:
- fastfood en zelfbedieningsrestaurants,
- restaurants in theaters, musea en winkelcentra,
- kantines en bedrijfsmesses,
- hotels of gastenkamers met half- of volpension, cafetaria's,
- cafés, bars, brasserieën, herbergen, theesalons en discotheken,
- foodtrucks, snackbarauto's,
- traiteurs, bakkerijen met verbruikssalon
- en tijdelijke stands voor verkoop of consumptie tijdens een festival, markt, beurs.
Hieronder vallen ook de restaurant- en cateringdiensten die worden verricht door gespecialiseerde cateraars of door de exploitanten van de bovengenoemde inrichtingen.
Welke uitzonderingen gelden op het tijdelijk verlaagde btw-tarief tot 6 %?
- de eenvoudige levering van alcoholische dranken, die onderworpen blijft aan het btw-tarief van 21 %,
- de eenvoudige levering van bepaalde vis, schaal-, schelp- en weekdieren voor menselijke consumptie die verder onderworpen blijft aan het btw-tarief van 21 % (bv. de levering van kaviaar en kaviaarsurrogaten en de langoesten en zeekreeften worden uitgesloten van het tarief van 6 %).
Welk btw-tarief geldt op het verbruik ter plaatse en op de eenvoudige levering van luxeproducten?
- De eenvoudige levering van luxeproducten zoals bepaalde vis, schaal-, schep- en weekdieren (bijvoorbeeld kaviaar, kaviaarsurrogaten, langoesten, zeekreeften…) voor menselijke consumptie blijft onderworpen aan het btw-tarief van 21%.
- Dat betekent dus dat het verbruik ter plaatse van deze luxeproducten wel onderworpen is aan het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 6%.
Wat met de kwalificatie en het tarief van borrelhapjes en versnaperingen voor het gebruik ter plaatse?
- Het verschaffen van voorverpakte producten, zoals een pakje chips, een reep chocolade, een worst, een ijsje, voorverpakte kaas- of salamiblokjes, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse, komt in aanmerking voor de toepassing van het tijdelijk verlaagd tarief van 6 %.
- Gelet op de kwalificatie als restaurant- of cateringdienst dient de omzet die het verschaffen van die voorverpakte producten genereert, te worden meegenomen in de berekening van de drempel van 25.000 euro die bepalend is op het vlak van de verplichtingen inzake het geregistreerde kassasysteem.
- Hieruit volgt dat de belastingplichtigen die gehouden zijn een GKS te gebruiken, steeds een ticket van zo een systeem moeten uitreiken voor het verschaffen van die voorverpakte producten ongeacht of ze al dan niet ter plaatse verbruikt worden.
De belastingplichtigen die niet gehouden zijn tot het gebruik van een GKS moeten daarentegen, bij wijze van toegeving, geen rekening of ontvangstbewijs uitreiken voor het verschaffen van die voorverpakte producten, wanneer deze bestemd zijn voor verbruik ter plaatse, tenzij ze verstrekt worden samen met een maaltijd waarvoor een rekening of ontvangstbewijs moet worden uitgereikt.
Deze administratieve toegeving geldt niet voor het verschaffen van (lichte) maaltijden. Het kan bv. zelfs slechts gaan om ter plaatse verbruikt bordje tapas, een lasagne, een croque uit het vuistje, een broodje, een salade zelfs voorverpakt, maar ter plaatse verbruikt. Deze (lichte) maaltijden genieten als restaurantdienst eveneens tijdelijk het verlaagd btw-tarief van 6 % i.p.v. 12 %, maar hiervoor dient een rekening of ontvangstbewijs te worden uitgereikt.
Wat met het tarief voor het verschaffen van spijzen en dranken in het kader van gemeubelde logies?
- De restaurantdienst onder de vorm van een ontbijt dat een hotelhouder verstrekt aan zijn gasten in het kader van het door die hotelhouder aan zijn gasten verschafte gemeubeld logies, kan integraal verder het verlaagd tarief van 6 % genieten.
- We herinneren er aan dat het verschaffen van spijzen en dranken door een hotelhouder aan zijn gasten op hun kamer wordt aangemerkt als een restaurantdienst. In de periode van 01.01.2021 tot en met 07.05.2021 was deze restaurantdienst (anders dan onder vorm van een ontbijt) onderworpen aan het tarief van 12 %, uitgezonderd het verschaffen van dranken.
Welk btw-tarief geldt op de verkoop van producten in de minibar van hotels en logies?
- Tot en met 30 september e.k. geniet alles wat men via de minibar in de kamers verkoopt, van de btw-verlaging tot 6%.
- Vanaf 1 oktober e.k. geldt dan terug 21% voor alle dranken in de minibar en zal 12% btw gelden voor de voorverpakte chips, nootjes … in de minibar, aangezien deze vanaf die datum door de btw-administratie beschouwd worden als restaurant- en cateringdiensten.
Wat met de aanpassing van het geregistreerd kassasysteem en van de rekeningen of ontvangstbewijzen?
- De rekeningen en ontvangstbewijzen, die niet het voorgedrukte vakje bevatten voor het tarief van 6 % moeten manueel worden aangepast door de vermelding '12 %' te doorstrepen en te vervangen door '6 %'.
- Gezien het verlaagd btw-tarief van 6 % een tijdelijke maatregel is tot 30.09.2021, is er geen reden om nieuwe ontvangstbewijsboekjes te bestellen die een nieuw vakje bevatten voor het tarief van 6 %.
De aanpassing van het GKS moet gebeuren van zodra dit mogelijk is. Maar het wordt ten zeerste afgeraden om de tarieven van de btw-codes zelf te wijzigen. De aanpassing wordt bij voorkeur als volgt gedaan:
- Alle artikelen, momenteel geprogrammeerd met btw-code B (12%), moeten worden aangepast naar btw-code C (6%); hierdoor gaan die automatisch naar het 6% tarief.
- Alle (alcoholische en niet-alcoholische) dranken, momenteel geprogrammeerd met btw-code A (21%), moeten worden aangepast naar btw-code C (6%); hierdoor gaan die automatisch naar het 6% tarief.
- Meer informatie over de GKS-aanpassing vind je hier.
Als dit niet onmiddellijk kan, kan de herberekening voor de periode tussen 8 mei en de effectieve aanpassing van het GKS achteraf gebeuren (door bv. de boekhouder) op basis van de gegevens in het GKS (o.a. dagrapporten). Hiervoor dienen voldoende bewijskrachtige en gedetailleerde gegevens worden bijgehouden.