Matthias aan zet - Money time

04/11/2025

Matthias aan zet - Money time

Zou de herfstvakantie onze politici nieuwe inzichten hebben gebracht over de noodzakelijke maatregelen voor de begroting? Die vraag zal de komende dagen beantwoord worden, want het is letterlijk én figuurlijk: money time.

Doen wat nodig is om de toekomst van iedereen te verzekeren, dat is de boodschap. Maar wel zonder jullie te treffen, de ondernemers die elke dag bijdragen aan onze welvaart.

De voorbije weken doken er heel wat proefballonnetjes op die ons zorgen baren. Neem nu het systeem van flexi-jobs: wat ooit begon als een flankerende maatregel bij de geregistreerde kassa om piekmomenten in onze sector op te vangen, werd de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid naar andere sectoren. Alleen de uitbreiding van de geregistreerde kassa bleef daarbij achter. Misschien ligt daar net de sleutel voor een echte oplossing?

Tegenstanders beweren dat flexi-jobs zouden leiden tot minder inkomsten voor de sociale zekerheid en een verschuiving van vaste jobs naar flexi-jobs. Maar uit onze analyse van de RSZ-cijfers blijkt het tegendeel. De horecawerkgevers betaalden in 2024 een recordbedrag aan patronale sociale bijdragen, zowel voor vaste medewerkers als voor flexi-jobbers.

Het aandeel van flexi-uren bedroeg in 2024 slechts 9,2% van het totaal aantal gepresteerde uren in de horecasector. Een flexi-jobber in de horeca werkte gemiddeld 17,9 uur per maand, dat zijn nog geen vier avonden. Maar het zijn wel cruciale uren om de piekmomenten in onze sector op te vangen. Waar is die zogezegde grote verschuiving naar 4/5e tewerkstelling dan? Alleszins niet in de horeca.

Onze boodschap aan de politici in Brussel de voorbije weken was dan ook glashelder: handen af van onze flexi-jobs!

Als het systeem onaantrekkelijker of duurder wordt voor werkgevers, haken flexi-jobbers af. En aangezien 82,5% van de flexi-uren in 2024 in Vlaanderen werd gepresteerd, zou dat niets minder betekenen dan een frontale aanval op onze Vlaamse horeca. Dat staat haaks op de boodschappen die verscheidene partijvoorzitters vorig jaar tijdens ons debat ‘Kaarten op Tafel’ nog verkondigden.

Beste politici, steek jullie energie liever in het uitvoeren van de beloofde versoepelingen uit het regeerakkoord rond flexi-jobs, zoals het verhogen van het fiscale plafond onbelast bijverdienen van 12.000 naar 18.000 euro. Voor flexi-jobbers is dat van cruciaal belang: het maakt werken op momenten dat anderen genieten aantrekkelijker en zorgt voor extra koopkracht voor mogelijk tienduizenden Vlamingen. Haast en spoed is zelden goed, maar in dit geval wél aangewezen.

En wat dan met de begroting? Die vraag horen we vaak. Wel, met lapmiddelen alleen kom je er deze keer niet. Ga voor echte oplossingen, zoals een btw-hervorming.

Sinds onze nieuwjaarsreceptie in Puurs in 2020 pleiten we bij Horeca Vlaanderen voor een structurele hervorming van de btw, naar het voorbeeld van het huidige Nederlandse model met tarieven van 9% en 21%. Daarbij blijft enkel alcohol aan 21%, en wordt een cola op café eindelijk op dezelfde manier belast als in de supermarkt. Zo’n structurele stap geeft onze ondernemers ademruimte en administratieve vereenvoudiging, en vergt dus enkel nog politieke moed.

Is die politieke moed er dit jaar nog niet helemaal? Dan is er altijd nog onze tussentijdse quickwin suggestie uit ‘Kaarten op Tafel’: verlaag al de btw op non-alcoholische dranken ter plaatse naar 12%, zoals bij voeding. Want wie kan er tegen een logische, haalbare en betaalbare lastenverlaging zijn?

Money time, beste politici. De horeca rekent op jullie.

Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen

2025
Flexijobs
Opinie

Dit vind je misschien ook interessant

Matthias aan zet - Staakt het vuren en ga aan tafel

Vandaag herdenken wij Wapenstilstandsdag. Op 11 november 1918 werd in de vroege ochtend de Duitse overgave ondertekend, wat het einde betekende van de gruwelijke Eerste Wereldoorlog. In ons land herdenken hoogwaardigheidsbekleders deze wapenstilstand onder meer met een ceremonie aan het Graf van de Onbekende Soldaat.

11/11/2025

VTM en Horeca Vlaanderen slaan handen in elkaar voor “Mijn Restaurant”: winnaars krijgen geldprijs én professioneel begeleidingstraject

Het nieuwe seizoen van “Mijn Restaurant” gaat vandaag opnieuw van start, veertien jaar na de laatste uitzending. De winnaars van het populaire programma krijgen niet alleen een geldprijs van 40.000 euro, aangeboden door VTM, maar ook een persoonlijk starterstraject en professionele ondersteuning van Horeca Vlaanderen. Zo krijgen ze de kans om hun horecadroom écht waar te maken in Vlaanderen.

28/10/2025

“Flexi-jobs minder aantrekkelijk maken? Dan raak je de extra koopkracht van bijna 100.000 mensen in onze sector en tref je opnieuw onterecht vooral de Vlaamse horeca. Handen af, dus!”

Het debat over flexi-jobs laaide de voorbije weken opnieuw op, binnen én buiten de Wetstraat. Er wordt gesproken over een “massale” verschuiving naar dit statuut, en de Raad van State uitte kritiek op de geplande versoepelingen van de nieuwe federale regering. “Vreemd,” zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, “want in 2024 bedroeg het aandeel flexi-jobs in onze sector slechts 9,2% in de totaal gepresteerde arbeidsuren. Een gemiddelde flexi-jobber werkte 17,9 uur per maand, maar het zijn cruciale uren om piekmomenten in weekends op te vangen. Verder werden 82,5% van die uren in Vlaanderen gepresteerd. Aan dit systeem morrelen is dus opnieuw vooral de Vlaamse horeca raken. Handen af, dus.”

13/10/2025