Voedselveiligheid en Hygiëne

button-autocontrole

HACCP Gids

Om een horecazaak uit te baten moet u in regel zijn met de hygiënewetgeving. Hier vindt u de HACCP gids terug, de gids voor de invoering van een autocotrolesysteem in de horeca. Download hier de gids (PDF).

Smiley

Het opstellen en toepassen van een autocontrolesysteem is een wettelijke verplichting, maar daarnaast kan u vrijwillig jouw autocontrolesysteem laten certificeren (lees: keuren door een onafhankelijke keuringsinstelling). Zo’n certificatie levert u een Smiley op.
Meer informatie over het behalen van een smiley leest u hier.

FAVVlogo

Onderhouds- en ongediertebestrijdingsplan

De wetgeving rond voedselveiligheid verplicht u voor uw keuken een ongediertebestrijdingsplan en een onderhoudsplan te voorzien. Beide kan u hier downloaden.

Onderhoudsplan
Ongediertebestrijdingsplan

 

Aangekondigde controle FAVV

Naast de standaardcontroles in de horecasector organiseert het FAVV ook aangekondigde controles in steden en gemeenten. Deze gaan telkens samen met informatievergaderingen en extra opleidingen.

Hier de agenda voor 2017 en 2018:

  • Oktober 2017: Leuven
  • Februari 2018: Herentals
  • Mei 2018: Lokeren
  • Juni 2018: Knokke

 

allergenen

Allergenen

In juli 2014 werd een Koninklijk Besluit ondertekend dat bepaalt hoe o.a. in de horecasector de consument moet worden ingelicht over de aanwezigheid van allergenen in gerechten.

Op 13 december 2014 is deze Europese allergenenwetgeving van kracht gegaan. Europa legt aan alle sectoren op dat de allergeneninformatie vanaf dan ook voor onverpakte levensmiddelen aan de consument moet worden meegedeeld. Op vraag van Horeca Vlaanderen, UNIZO en diverse betrokken sectorverenigingen is er voor België een procedure uitgewerkt waarin deze informatie mondeling kan worden verstrekt.

Een ruime uitleg over de allergenenwetgeving leest u hier.
Meer informatie over de procedure voor mondelinge informatieverstrekking vindt u hier.
Een handig overzicht van de 14 wettelijke allergenen kan u hier downloaden(PDF).