Vind hier meer info over het gebruik en scannen van het Covid Safe Ticket

Vanaf maandag moet iedere gast een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen in een horecazaak. We willen jullie zo goed mogelijk begeleiden bij deze nieuwe maatregel. Als uitbater moet je namelijk de Covid Safe Tickets scannen. Daarom leggen we hieronder uit wat het Covid Safe Ticket (CST) inhoudt, hoe je dit gemakkelijk kan scannen, en wat een gast kan doen die geen smartphone heeft.

Covid Safe Ticket


Als sectorfederatie zijn we koele minnaar van het Covid Safe Ticket. Verschillende andere scenario’s lagen op tafel (niet meer aan de toog zitten, zittend consumeren, anderhalve meter afstand en in het ergste geval sluiting). Deze rampscenario’s moesten absoluut vermeden worden. Die capaciteitsbeperkende maatregelen gaan absoluut niet meer. Maar dat acties ondernomen moesten worden, werd wel snel duidelijk. Een alternatief was dit Covid Safe Ticket, dat helaas vroeg en meteen is ingevoerd.

Er zijn daarnaast helaas nog enkele onbeantwoorde vragen (wat met takeaway, vanaf welke leeftijd is een CST nodig…?). We hebben jullie bekommernissen voorgelegd op overleg en ijveren dat antwoorden hierop zo snel mogelijk moeten volgen. Vlaams overleg morgen zou alvast antwoorden bieden.

We willen jullie zo goed mogelijk begeleiden bij deze nieuwe maatregel. Als uitbater moet je namelijk de Covid Safe Tickets scannen. Daarom beantwoorden we hieronder alvast volgende vragen:

1. Wat is het Covid Safe Ticket (CST)?
2. Hoe kan een gast dit CST-bewijs verkrijgen?
3. Hoe kan je de QR-code van de CST scannen en controleren?
4. Hoe installeer je de scan-app?
5. Hoe gebruik je de scan-app?

1. Wat is het Covid Safe Ticket (CST)?

Via de QR-code op dit ticket kunnen gasten aantonen dat ze:

 • in het bezit zijn van een vaccinatiecertificaat (meer dan 2 weken volledig ingeënt);
 • een herstelcertificaat hebben van minder dan 6 maanden;
 • een PCR-test hebben afgenomen, met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test plus 2 dagen);
 • of een snelle antigeentest hebben afgenomen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test plus 1 dag).

2. Hoe kan een gast dit CST-bewijs verkrijgen?

Dit bewijs is te verkrijgen via:

 • de CovidSafe-app
  • Via de app heeft de gast zijn/haar bewijs steeds op zak, en is de QR-code gemakkelijk beschikbaar.
  • Dit filmpje legt uit hoe je de app download en gebruikt.
 • overheidswebsites
 • telefonisch contact
  • Voor wie niet zo computervaardig is, kan de coronapas ook telefonisch opgevraagd worden.
  • Het wordt dan via de post verstuurd.
  • Opgelet: dit kan niet gebruikt worden voor een coronapas op basis van een negatieve test, het bewijs zou namelijk langer op de post zijn dan dat het effectief geldig is.
  • In Vlaanderen kan je daarvoor 24 uur op 24 uur terecht op het nummer 078/78 78 50. Het opvragen van een CST verloopt er automatisch, daarom gaat dit 24 uur op 24 uur. Heb je andere vragen? Dan kan dit overdag van maandag tot zaterdag.
 • via je lokale overheid
  • Lukt het niet? Sommige lokale overheden engageren zich om mensen te helpen bij het gemakkelijk verkrijgen van hun bewijs. Pols gerust bij je lokale overheid of ze kunnen helpen.

3. Hoe kan je de QR-code van de CST scannen en controleren?

Dat doe je aan de hand van de eenvoudige app CovidScan (niet verwisselen met de CovidSafe-app, waarbij je CST-bewijs staat). Het is de officiële Belgische app voor het scannen en valideren van digitale EU COVID-certificaten. Daarmee kan je COVID-certificaten digitaal lezen en zo hun geldigheid nagaan in een vingerknip. Je kan de app downloaden in de App Store of via Google Play.

4. Hoe installeer je de scan-app?

 1. Download de app CovidScanBE.
 2. Open de app.
 3. Kies de gewenste taal.
 4. Kies of je al dan niet wilt meewerken bij crash- en prestatierapportering. Je bent hierin volledig vrij om te kiezen op ‘ja’ of ‘nee’. Dit heeft geen invloed op het gebruik van je app.
 5. Selecteer type validatie (bij het scannen kan je dit type nog steeds aanpassen). Bij horeca moet je kiezen voor ‘Evenement (Covid Safe Ticket)’.
 6. De app zal toegang tot je camera vragen. Dit is nodig om de QR-codes te kunnen scannen. Klik dus op ‘verder’. Je krijgt de melding dat CovidScan toegang wilt tot de camera. Druk op OK.
 7. De app is nu volledig klaar voor gebruik.

5. Hoe gebruik je de scan-app?

 1. Open de app.
 2. De app gaat meteen naar camerafunctie. Houdt je gsm boven de QR-code van de gast. De scan gebeurt automatisch, je hoeft nergens op te klikken.
 3. De scan toont of de persoon toegelaten is, en wat zijn/haar volledige naam is. Nu kan je de identiteitskaart van de gast bekijken om te verifiëren dat de naam op de app overeenkomt met de naam op hun identiteitskaart.
 4. Alles oké? Dan kan de gast nu zorgeloos uren genieten in jouw zaak!


Heb je nog vragen over de app? Via deze link kan je onder andere een overzicht met veelgestelde vragen nalezen en een handleiding downloaden.