Richtlijnen mondmaskers in de horeca uitgelegd

Er bestaat onduidelijkheid over het dragen van mondmaskers. Horeca Vlaanderen heeft het voor je uitgezocht en somt de richtlijnen over mondmaskers hier op.

Mondmasker


De horeca-uitbater heeft volgens de officiële richtlijnen geen verplichting om een mondmasker te dragen àls de afstand van 1,5 meter bewaard kan worden. Wanneer die afstand niet gewaarborgd kan worden, moet de horecaondernemer gebruik maken van bijvoorbeeld een mondmasker, plexiglas… om bescherming te bieden. Dit geldt overal, ook achter een toog of bij een frituur.

Personeel moet verplicht een mondmasker dragen in de zaal. Dit betekent niet alleen tussen de tafels, maar ook achter de toog en op het terras. Ongeacht of de 1,5 meter afstand bewaard kan worden of niet. Ook in de keuken zijn mondmaskers verplicht voor personeel. Hier mag het personeel echter wel het mondmasker achterwege laten als 1,5 meter steeds gewaarborgd kan worden.

De bevoegde diensten bespreken wanneer deze richtlijnen eventueel versoepeld kunnen worden. Het is nog wachten op een beslissing hierover.

UPDATE: Sinds oktober is het dragen van een mondmasker of ander alternatief in stof verplicht voor de horecaondernemer, ook wanneer een afstand van 1,5 meter bewaard kan worden.