Horeca Vlaanderen reageert op Overlegcomité: ‘een spijtige stap terug. Dus logische ontgoocheling’

Opnieuw een Overlegcomité, en opnieuw verstrengingen. De horeca past zich opnieuw aan, uit respect voor de zorg en iedereen die een verhoogd risico heeft. Maar het eindeloze aanpassen vreet aan de energie van horecaondernemers. Opnieuw mondmaskers voor gasten, en ook wanneer je met een Covid Safe Ticket in een discotheek danst. “Ik ben van nature een optimist, maar ben nu toch vooral ontgoocheld. We zetten een spijtige stap terug. Ook al hebben we meermaals goede alternatieve voorstellen op tafel gelegd. We zullen steun vragen voor horecazaken die hierdoor zwaar omzetverlies lijden.”, zegt de CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe.

miikka-luotio-UQ_ceCisv_w-unsplash


De coronacijfers blijven stijgen, steeds meer mensen komen in het ziekenhuis terecht. Daarom kwam het Overlegcomité opnieuw vervroegd bijeen. Ze hebben beslist dat in quasi alle sectoren verstrengingen doorgevoerd worden, ook in de horeca.

We betreuren dat de realistischere voorstellen die we op tafel gelegd hebben niet doorgevoerd zijn, en dat het Overlegcomité strengere maatregelen genomen heeft.

Hieronder vind je de maatregelen die gelden vanaf nu zaterdag 20 november 2021:

1. Het mondmasker dient verplicht te worden gedragen

  • onder andere op deze locaties:
    • inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend;
    • evenementen, zowel indoor als outdoor en ongeacht de grootte van het evenement.
  • De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar.
  • Het mondmasker mag enkel occasioneel worden afgezet om zittend te eten en te drinken.

2. Covid Safe Ticket + mondmasker wordt verplicht voor:

  • Publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten;
  • horeca (incl. privé-bijeenkomsten die er plaatsvinden)

3. Discotheken en dancings die geen verplichte mondmaskerdracht willen toepassen, moeten hun bezoekers verplichten het Covid Safe Ticket te combineren met een zelftest ter plaatse. Dus Covid Safe Ticket + zelftest.


Er zijn nog enkele openstaande vragen. We maken die meteen over aan de bevoegde diensten. Als we hierop antwoord hebben, en wanneer de wetteksten gepubliceerd worden, laten we je dit uiteraard zoals steeds onmiddellijk weten.

Matthias De Caluwe: “Ontgoocheld dat er niet gekozen is voor operationeel meer haalbare alternatieven. Deze maatregelen komen hard binnen in sommige kamers van ons huis. Daarbij denken we vooral aan onze cafés, feestzalen en discotheken. Dansen met een mondmasker is naar beleving toe zeer bizar. Ik nodig ook het Overlegcomité uit om zaterdag eens mee de tenten voor zelftesting op te zetten bij discotheken, in de koude. Dan zal iedereen merken dat dit naast een barrière voor de klanten, ook operationeel niet eenvoudig is. Dit is de facto een economische sluiting. Onze prioriteit is nu om te kijken hoe de zware omzetverliezen die ze hierdoor lijden op te vangen. Overleg met de bevoegde ministers zal zich nu opdringen om te kijken wat er qua steun voor ondernemers mogelijk is. Dit zal broodnodig zijn.”