Horeca-uitbaters tevreden met eerste week, financieel blijft het een uitdaging

Horeca-uitbaters zijn tevreden met de eerste week sinds de heropstart, al blijft het financieel moeilijk. Dat blijkt uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen bij haar leden. “Wij zijn verheugd om te zien dat deze eerste week zo goed verlopen is, maar het is nog maar eens duidelijk geworden dat er nog een lange strijd gestreden moet worden om de horecasector uit deze crisis te halen”, zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.

Santé


De eerste week sinds de heropstart is goed verlopen. 3 op de 4 ondernemers vinden dat de week gewoon tot zeer goed verlopen is. Al was het wel wennen. Bijna de helft van de ondernemers (45,51%) vindt het continu dragen van een mondmasker de moeilijkste aanpassing. Zo’n 20% vindt het dan weer moeilijk om constant de vele richtlijnen goed na te leven.

En de aanpassingen die in de zaak moesten gebeuren om aan de richtlijnen te voldoen, hebben een prijskaartje. 55,1% van de horecaondernemers kon die prijs onder de 1.000 euro houden (voor het merendeel hiervan zelfs onder de 500 euro). Voor de meesten (86,04%) bleven de kosten onder de 3.000 euro. Enkele opvallende uitschieters bij restaurants hebben meer dan 10.000 euro geïnvesteerd om aanpassingen te kunnen doen. Dat aantal blijft gelukkig beperkt tot 1% van de ondernemers.

Verminderde capaciteit
Ook al is de heropening voor de meeste ondernemers goed verlopen, toch moest 80% het doen met minder capaciteit. Vooral omdat tafels verder uiteen moeten staan. En daar zijn grote verschillen in. Bijna de helft (43,67%) kan de vermindering in capaciteit beperken tot maximum 30% minder tafels. 1 op de 5 uitbaters ziet dan weer meer dan de helft van zijn capaciteit verdwijnen.

BTW-verlaging
Deze grote veranderingen zorgen voor omzetverlies, maar dit wordt deels opgevangen door extra steunmaatregelen waar Horeca Vlaanderen hard voor gevochten heeft. 9 op de 10 ondernemers zijn tevreden tot zeer tevreden met de steunmaatregelen, en zeker met de BTW-verlaging. Die verlaging heeft trouwens geen negatief effect voor de klant. In 87,74% van de gevallen blijft de prijs ongewijzigd, in andere gevallen daalt of stijgt de prijs lichtjes.

Matthias De Caluwe: “Je ziet overal de gezelligheid in de straten terugkeren door de vele terrasjes en horecazaken die openen. Uit onze rondvraag blijkt dat de horecaondernemers tevreden zijn met deze heropstart, maar dat het financieel niet eenvoudig is door de vele regels. Horeca Vlaanderen zal dan ook blijven monitoren en strijden voor structurele veranderingen zodat de living van onze samenleving financieel ademruimte heeft om terug op krachten te komen.”