Heropstart van horeca 8 juni, extra steun blijft nodig

Na bijna drie maanden mag de horeca op maandag 8 juni terug open. Da’s de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, en dat kan Horeca Vlaanderen alleen maar toejuichen. “Eindelijk groen licht voor de fijnste sector van het land. Het was een financieel zware periode, en ook de komende weken en maanden zal de sector extra steunmaatregelen nodig hebben. Maar het is minstens even belangrijk dat de Belgen nu volop hun weg terugvinden naar onze veilige horeca. Hun vertrouwen en steun is essentieel”, zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.

shutterstock_1623031354


De horecasector vroeg al langer om perspectief, en die is er nu gekomen. Hotels en logies, eetgelegenheden en drinkgelegenheden mogen terug openen op maandag 8 juni. Daarbij zijn maximaal 10 personen per tafel toegestaan. Voor feestzalen, speelhallen en nightlife blijft het nog wat langer wachten.

Welke voorwaarden zijn veranderd/erbij gekomen?

  • Maximum 10 mensen per groep/tafel
  • Horecazaken mogen tot 1u ’s nachts open blijven

Wie mag nog niet open?

  • Speelhallen: hier gaat het om plaatsen waarbij zaken door velen wordt aangeraakt, bijvoorbeeld casino’s. Vanaf 1 juli kan dit wellicht wel.
  • Feestzalen: ten vroegste vanaf 1 juli. Vanaf heropening zullen dezelfde maatregelen als voor andere horecazaken gevolgd. Maximum 50 aanwezigen zijn toegestaan.
  • Binnenspeeltuinen: ten vroegste vanaf 1 juli.
  • Zwembaden, wellness e.d.: ten vroegste vanaf 1 juli.
  • Nachtclubs, fuiven, discotheken e.d.: niet toegelaten voor eind augustus

Extra steunmaatregelen
Horeca Vlaanderen is blij met de heropening, maar waarschuwt dat door de strenge voorwaarden die de sector opgelegd krijgt, het niet voor alle ondernemers mogelijk is om rendabel te openen. De sectorfederatie is dan ook blij dat de Nationale Veiligheidsraad die boodschap bevestigt en meegeeft dat er deze week nog gewerkt wordt aan doelgerichte maatregelen voor de sector. Alleen zo kan de horeca – de living van onze samenleving – erdoor geraken.

“Over die levensnoodzakelijke steunmaatregelen moet deze week definitief duidelijkheid komen. Alsook een tijdslijn voor de volgende versoepelingen. Die tijdslijn moet aangeven wanneer mogelijke versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. Dit perspectief is broodnodig voor onze ondernemers. Zo kunnen ze met een geruster hart openen maandag, om alle gasten vanaf dan ten volle te laten genieten van de horeca”, zegt De Caluwe.