Freedom Friday voor de horeca: veel versoepelingen

Na meer dan 500 dagen zullen we binnenkort eindelijk weer kunnen genieten van een stomende koffie of een frisgetapt pintje aan de toog. Dat besliste het Overlegcomité vandaag. Vanaf 1 september is het weer tijd voor meer vrijheid. “Het voelt als ‘Freedom Friday’. Naar deze vrijheden heeft onze sector, na meer dan anderhalf jaar beperkingen, toegeleefd. De laatste horde richting vrij ondernemen is nu effectief genomen. En uiterlijk op 1 oktober zijn onze discotheken ook weer open. Voor hen blijven we de komende weken vol verder ijveren”, vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

Toog


Het Overlegcomité heeft beslist dat er versoepelingen komen voor de horeca. Veel versoepelingen. Zowel voor zaken die nu met veel beperkingen aan de slag zijn, als voor de nightlife-sector die een verschrikkelijk zwaar en donker anderhalf jaar achter de rug heeft. Het stuwt ons vooruit richting het volledig vrij ondernemen. Zijn we er al volledig? Neen. Zullen we blijven hameren op steun voor wie het nodig heeft? Ja, uiteraard. Maar we kunnen met het puntje van de tong de smaak van vrij ondernemen al proeven. En dàt geeft veel energie!

Dit geldt vanaf woensdag 1 september 2021:


Bij professionele horeca-activiteiten is er geen beperking meer:

 • op openings- en sluitingsuren (inclusief dienstverlening aan huis)
 • op aantal personen per tafel
 • op afstand tussen tafelgezelschappen
 • op terrassen
 • op geluidsniveau
 • op bediening aan de bar
 • geen verplichting meer op enkel zittend consumeren

Wat wel nog geldt bij professionele horeca-activiteiten:

 • mondmaskerplicht bij verplaatsingen binnen de horecazaak

Bij privéfeesten:

 • geen beperkingen meer op buffetten en dansen tijdens privéfeesten, met name tijdens bruiloften

Bij evenementensector:

 • Geen beperkingen meer voor evenementen binnen met minder dan 200 toeschouwers en minder dan 400 toeschouwers buiten, tenzij de bevoegde lokale overheid anders beslist.
 • Evenementen met meer dan 200 toeschouwers binnen of meer dan 400 toeschouwers buiten zullen vanaf 1 september gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Enkel in dat geval vervallen de verplichtingen inzake mondmasker, sociale afstand en CIRM/CERM.
 • Vanaf 1 oktober wordt deze drempel minstens verhoogd tot evenementen met 500 toeschouwers binnen en 750 toeschouwers buiten.

Samenkomsten in de private ruimte:

 • Geen beperkingen meer voor samenkomsten in huis of in toeristische logies.

Vanaf 1 september is het dragen van het mondmasker niet meer verplicht in het publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist.

Matthias De Caluwe: “Een Overlegcomité stond het voorbije anderhalf jaar vaak synoniem voor minder nieuws, maar vandaag zal de geschiedenisboeken ingaan als Freedom Friday voor onze sector. Zoals beloofd tijdens eerder overleg werd na de pauzeknop en hoge vaccinatiegraad de deur naar vrij ondernemen voor meer dan 36.000 Vlaamse horecaondernemers geopend, te starten vanaf 1 september. Eindelijk terug aan de toog, met vijftien rond een tafel en dansen op een trouwfeest. Dat was al geleden van 13 maart 2020. We willen het Overlegcomité bedanken voor deze grote stap in de goede richting.”

Dit geldt vanaf vrijdag 1 oktober 2021:


Ook onze nightlife krijgt eindelijk perspectief, na een zeer lange, slopende sluiting. Vanaf vrijdag 1 oktober kunnen discotheken en dancings openen.

 • op basis van verscherpte protocollen inzake luchtkwaliteit, ventilatie en maximale capaciteit in functie van de oppervlakte
 • vanaf 1 oktober is dansen in cafés ook opnieuw toegelaten
 • de deelstaten kunnen altijd beslissen om deze modaliteiten verstrengd toe te passen

 

Matthias De Caluwe: “Voor meer dan 99% van de Vlaamse horeca zal 1 september aanvoelen als een bevrijding. Maar de 158 Vlaamse discotheken, dancings en nachtclubs moeten helaas nog wachten tot uiterlijk 1 oktober. Enerzijds dus voor hen eindelijk perspectief en een betere situatie dan bijvoorbeeld in Nederland, maar anderzijds nog steeds een harde noot om te kraken. Een oplossing zoals een Covid Safe Ticket had sneller soelaas kunnen bieden. We hebben al contact gehad met de Vlaamse Regering om een extra testevent op te zetten en afspraken te maken voor het protocol. En dat naast het overleg met de andere instanties voor bijkomende ondersteuning. Want de laatsten in de rij, de zwaarst getroffenen van onze sector, die gewoon nog volledig niet hebben kunnen heropstarten terwijl de kosten doorliepen, verdienen dat. Want corona trof hen economisch in het hart.”


Dit is de informatie die we tot nu toe hebben. We wachten op het Ministerieel Besluit om eventuele onduidelijkheden en vragen uit te klaren. Van zodra het MB gepubliceerd wordt, zullen we jou hier uiteraard zoals steeds als eerste over inlichten.

Horeca Vlaanderen is tevreden dat het Overlegcomité onze versoepelingsnota uitgebreid bekeken heeft en dat er geluisterd is naar de noden en verlangens van onze horecasector. Op deze ingeslagen weg gaan we verder. We zijn er nog niet, dus we houden de overgebleven maatregelen nog even vol. Tot we er zijn. Bij dat volledig vrij ondernemen!

Geniet van de toog. Geniet van de dansende mensen in je feestzaal. Geniet van ‘nog een laatste rondje’ ergens midden in de nacht. Geniet van het versturen van uitnodigingen voor je prachtige discotheek. Wij knokken ondertussen verder voor deze prachtige sector!