Bittersweet Monday voor horecasector na begrotingsakkoord

24/11/2025

Bittersweet Monday voor horecasector na begrotingsakkoord

De federale regering-De Wever bereikte vandaag in de vroege ochtend een begrotingsakkoord. Hoewel verdere verduidelijkingen en concrete data van inwerkingtreding nog ontbreken, lichtte het kernkabinet reeds de belangrijkste lijnen van de maatregelen toe die gevolgen hebben voor de horecasector.

Btw-hervorming: uniformisering naar 12% en 21%

De regering besliste tot een hervorming en uniformisering van de btw-tarieven. Volgens de informatie waarover Horeca Vlaanderen beschikt, worden logies, voeding en niet-alcoholische dranken – zowel ter plaatse als bij take-away – ondergebracht in het tarief van 12%. Dit geldt momenteel al voor maaltijden die ter plaatse worden geconsumeerd. Alcoholische dranken blijven aan 21%, zowel ter plaatse als bij take-away.

‘Bittersweet Monday’

“Het voelde vanochtend als een ‘Bittersweet Monday’. Enerzijds is er opluchting voor de tienduizenden restaurants, cafés en verbruikszaken die eindelijk de lang gevraagde btw-verlaging naar 12% krijgen voor niet-alcoholische dranken ter plaatse, wat hen onmiddellijke zuurstof geeft,” aldus Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. “Anderzijds is er teleurstelling over de verdubbeling van het btw-tarief voor hotels, logies en take-away. Ook binnenlands toerisme zal nu duurder worden voor alle Belgen, net als een eenvoudig frietje afhalen op zondag,” zegt De Caluwe.

Impact op hotels en logies enorm: dringend overleg nodig

Horeca Vlaanderen maakte een eerste raming op basis van de btw-ontvangsten van 2024. Uit deze simulatie blijkt dat de hervorming de federale regering in 2024 274,6 miljoen euro extra aan btw-inkomsten zou opleveren. Indien de btw-verlaging op niet-alcoholische dranken ter plaatse niet was doorgevoerd, liep dit op tot 463 miljoen euro.

De sectorfederatie pleit al langer voor een evenwichtige, globale hervorming volgens het huidige Nederlandse model met tarieven van 9% en 21%: administratieve vereenvoudiging, hogere inkomsten en ademruimte voor ondernemers die correct werken. Zo’n hervorming moet tijdig worden aangekondigd zodat de sector zich kan voorbereiden.

Daarom vraagt Horeca Vlaanderen dringend overleg om een reeks concrete knelpunten te bespreken: “Onze ondernemers overspoelden ons vanochtend met terechte vragen,” zegt De Caluwe. “Denk bijvoorbeeld aan hotelkamers die maanden geleden al geboekt en betaald zijn. Wie draagt de kosten van de plotse verdubbeling van het btw-tarief? Ondernemers hebben hier geen marge voor.”

De sectorfederatie Horeca Vlaanderen vraagt daarom een ruime overgangsperiode, zodat ook met boekingpartners duidelijke afspraken kunnen worden gemaakt. “Een overgangsperiode is een kwestie van goed bestuur en van respect voor onze ondernemers, zeker voor een sector die als enige al met een geregistreerde kassa werkt en nu opnieuw een stevige inspanning moet leveren,” aldus De Caluwe.

Daarnaast kunnen ook gemeenten en steden een belangrijke bijdrage leveren voor de logiessector en zich als partner opstellen nu het btw-tarief verdubbelt voor logies. “Verschillende lokale besturen hebben reeds een verhoging van de toeristentaks aangekondigd. Dit lijkt ons nu nog meer uit den boze na deze verdubbeling van het btw-tarief. Bevries de verhoging voor minstens twee jaar, zodat we eerst de impact op het terrein van de btw-verhoging kunnen meten,” vraagt Horeca Vlaanderen.

Hetzelfde blikje cola, maar dubbel belast

Ook bij take-away zaken heerst grote ongerustheid. In plaats van producten met dezelfde dienstverlening op dezelfde manier te belasten, blijkt uit de momenteel beschikbare informatie dat de hervorming nu juist tot grotere verschillen leidt.

“De logica lijkt zoek. Stel, er is een frituur met een supermarkt als buur. Een blikje cola om mee te nemen zal bij de frituur belast worden aan 12% btw, terwijl exact hetzelfde blikje een paar meter verder in de supermarkt aan 6% wordt belast. Hetzelfde product, maar dubbel zo hoog belast. Dat is geen eerlijk speelveld. Het aanmoedigen van concurrentievervalsing kan nooit de bedoeling zijn. Dit moet dringend herbekeken worden,” besluit De Caluwe.

Aangezien de finale teksten over dit federale regeerakkoord momenteel nog ontbreken, blijft Horeca Vlaanderen zeer voorzichtig en wacht de sectorfederatie op het concrete plan van de federale regering om de volledige impact van de aangekondigde veranderingen beter en juister te kunnen inschatten. Horeca Vlaanderen zal alleszins tijdens het overleg alle bezorgdheden van het terrein meenemen en de mogelijke alternatieven op tafel leggen om tot een redelijk oplossing te komen.

2025
Federale regering
Btw-hervorming