Horecasector bereikt sectoraal akkoord 2023 - 2024

Om de twee jaar onderhandelen de vertegenwoordigers van de werkgevers enerzijds en de vertegenwoordigers van de werknemers anderzijds over een nieuw sectoraal akkoord. Bepalingen over de arbeids- en loonvoorwaarden voor de werknemers worden erin opgenomen. Vandaag werd in het paritair comité voor de horecasector een protocolakkoord voor de periode 2023-2024 ondertekend. Dit protocolakkoord bevat de bepalingen die zullen worden omgezet in sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten.  

Facebook posts


Daar de regering de maximale marge voor de loonkostontwikkeling in de periode 2023-2024 had vastgesteld op 0%, bevat dit sectoraal akkoord geen conventionele loonsverhoging, wat vrij uniek is. Het sectoraal akkoord bevat de volgende punten:

  1. Koopkrachtpremie

De Regering heeft de bedrijven die tijdens de afgelopen crisis goede of uitzonderlijke resultaten hebben geboekt, de mogelijkheid gegeven om hun werknemers een eenmalige premie toe te kennen. Deze premie valt buiten de loonmarge en is, onder bepaalde voorwaarden, slechts onderworpen aan een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5 %. Wanneer de koopkrachtpremie via een sectorale Cao wordt toegekend, moest deze Cao definiëren wat men verstaat onder ‘hoge winst in 2022’ en ‘uitzonderlijk hoge winst in 2022’. De sociale partners zijn het volgende overeengekomen:

 

 
Bedrijfswinst/omzet    (9901/70) in 2022


Verschuldigde premie

Hoge winst

≥ 2% < 3%

125 EUR

≥ 3 < 10 %

200 EUR

Uitzonderlijk hoge winst

≥ 10%

375 EUR

De premie neemt de vorm aan van een papieren of elektronische consumptiecheque, het is dus geen geldpremie. Zij moet worden toegekend uiterlijk op 31 december ’23.

Voor deeltijdse werknemers wordt de premie pro rata hun deeltijds arbeidsregime berekend. Studenten en flexi-jobwerknemers worden uitgesloten van de koopkrachtpremie. Er zijn eveneens aanwezigheidsvoorwaarden.

  1. Minimumloon studenten

Na lange onderhandelingen, realiseerde Horeca Vlaanderen een belangrijke wijziging inzake de voorwaarden voor studenten in 2024.

Er werd overeengekomen dat het minimumloon in 2024 voor studenten van 18 tot en met 20 jaar, 90%  bedraagt i.p.v. 100 % van het baremaloon op 1 januari 2024.  Deze regeling geldt voor het jaar 2024.

  1. Eindejaarspremie

Een werknemer die uit vrije wil de onderneming verlaat, heeft normaal geen recht op een eindejaarspremie. Een uitzondering zijn de werknemers die de onderneming verlaten om hun wettelijk pensioen op te nemen. Hieraan werd toegevoegd dat dit ook geldt voor werknemers die hun vervroegd wettelijk pensioen opnemen.

  1. Werkgroepen

De reeds bestaande werkgroepen (functieclassificatie, werkbaar werk, bevoegdheid paritair comité, arbeidskledij en kwaliteit van het werk) zetten hun werkzaamheden voort en maken hun bevindingen eind 2024 over aan het paritair comité.