Overlegcomité stelt 9 juni voor als heropeningsdatum voor binnenhoreca

Het Overlegcomité kwam vandaag opnieuw samen en stelde hun ambitieus zomerplan voor. Tijdens de persconferentie blijkt dat er eindelijk licht schijnt aan het einde van de tunnel voor de horecasector, maar ook voor de event- en toeristische sector. Horeca Vlaanderen is tevreden dat haar oproep om de terrassen als korte tussenfase te beschouwen gevolgd wordt. Eindelijk wordt concreet perspectief geboden voor onze horecaondernemers die tot op heden in het duister bleven tasten. Zoals onze feestzaaluitbaters en cateraars, en restaurant- en caféhouders die nog niet in de fase van de buitenterrassen konden heropstarten.

shutterstock_1201677928


Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van alle versoepelingen en voorwaarden daarvoor die de overheid zojuist heeft aangekondigd.

Maatregelen vanaf woensdag 9 juni, indien 8 op 10 kwetsbare mensen gevaccineerd zijn en richtdrempel van 500 bezette COVID-bedden op intensieve zorg:

 • De horeca heropent binnen tussen 8.00 uur en 22.00 uur, tot 4 personen per tafel of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
 • Het sluitingsuur voor de horeca buiten gaat van 22.00 uur naar 23.30 uur. De tafelregels blijven behouden: 4 personen of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
 • Evenementen (zoals culturele voorstellingen, optredens en sportwedstrijden) kunnen weer doorgaan:
  • buiten met max. 400 personen, bezoekers zittend met mondmaskers en 1,5 meter afstand.
  • binnen met max. 200 personen, of tot 75% van de zaalcapaciteit. Bezoekers zittend met mondmaskers en 1,5 meter afstand.
 • Feesten en recepties mogen doorgaan met tot 50 personen binnen.
 • Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen doorgaan met tot 100 personen binnen en 200 personen buiten.
 • Ook fitnessen, sauna’s, bowlings, bioscopen, casino’s, natuurparken, dierentuinen, … mogen terug open gaan.

Maatregelen vanaf donderdag 1 juli, indien 6 op 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar is en met richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg:

 • Evenementen kunnen doorgaan:
  • Binnen: tot 2.000 personen of 80% van de zaalcapaciteit (CIRM), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand van elkaar.
  • Buiten: tot 2.500 personen, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.
 • Erediensten, huwelijken en begrafenissen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten.
 • Feesten en recepties tot 100 personen binnen. Buiten volgen ze de regels van de horeca.

Maatregelen vanaf vrijdag 30 juli, indien 7 op 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar is en met een richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg:

 • Evenementen kunnen doorgaan:
  • Binnen: tot 3.000 personen of 100% van de zaalcapaciteit (CIRM), met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.
  • Buiten: tot 5.000 personen. Vanaf 13 augustus zijn massa-evenementen buiten toegelaten bij voorleggen van bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test.
 • Handelsbeurzen zijn toegelaten, volgens de regels van andere bedrijven die goederen en diensten leveren.
 • Feesten en recepties tot 250 personen binnen.

Indien woensdag 1 september 7 op 10 volwassenen volledig gevaccineerd zijn, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar en minder dan 500 COVID-bedden op intensieve zorg bezet zijn, is het doel alle maatregelen terug te schroeven en terug te kunnen ondernemen zonder beperkingen.

CEO Matthias De Caluwe: “Exact één jaar en één dag na de heropening na de eerste lockdown kan de sector nu een tweede keer herademen. Als je echt een hart voor horeca hebt, en net zoals ons niet kan wachten om de sector maximaal te ondersteunen, hou je dan strikt aan de regels. Zodat 9 juni de realiteit wordt! Dat is cruciaal voor de cafés en restaurants die dit weekend nog niet konden openen. Maar eindelijk ook goed nieuws voor onze hotels, feestzalen en cateraars. Gedaan met een ontbijt of diner op een kamer en eindelijk terug mogelijkheden om veilig samen te komen in een feestzaal of bij een cateraar. Al pleiten we ervoor dat de openingsuren snel worden uitgebreid en uniform worden gemaakt. Daarnaast is volhouden en voorzichtig zijn dus de boodschap. Om ook onze discotheken snel definitief perspectief te geven.”

De regels voor horeca binnen en buiten zullen tijdens de zomermaanden verder evolueren en het Overlegcomité zal de regels vastleggen. We blijven hier steeds streven naar haalbare en rendabele richtlijnen voor al onze ondernemers!

Omdat we een scenario zoals de voorbije week absoluut willen vermijden, ijveren we onmiddellijk voor duidelijkheid over de heropstartvoorwaarden en veiligheidsrichtlijnen zodat elke ondernemer de tijd heeft om zich terdege voor te bereiden op het ontvangen van gasten. We volgen het nieuws op de voet en houden je op hoogte van alle beschikbare informatie!