Overlegcomité biedt openingsdatum en extra steun voor horeca. 1 mei wordt ‘Dag van de Horeca’

Na de beslissing vorige week om alle gesprekken uit te stellen, kwam het Overlegcomité vandaag opnieuw samen. Daar is beslist dat de horeca op 1 mei de deuren opnieuw kan openen, binnen en buiten. Al houden ze daarvoor de komende tijd de coronacijfers wel in de gaten. Ook kondigde de Vlaamse regering al een aanpassing aan het Vlaams Beschermingsmechanisme aan. Het steunpercentage wordt verhoogd van 10% naar 15% vanaf de volgende periode.

Koffiebar met hangende lampen


“Dat onze horeca-uitbaters binnen twee maanden normaal gezien opnieuw aan de slag kunnen gaan, is een harde maar duidelijk boodschap. We zijn dan al 6,5 maanden toe. Maar dit geeft wel eindelijk een doel aan onze 61.000 horecaondernemers en hun 140.000 personeelsleden. Tegenover de langere sluiting, moet een cruciaal en stevig steunpakket staan. Het verhogen van het Vlaams Beschermingsmechanisme voor de volgende periode naar 15% is een belangrijk signaal, waarvoor we de Vlaamse regering dankbaar zijn. Ook federaal hebben we contact over een bijkomende financiële enveloppe. De lange sluiting weegt door. Het einde komt eindelijk in zicht. Laat ons vanaf nu van 1 mei Dag van de Horeca maken!”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

Hieronder geven we de belangrijkste beslissingen van het Overlegcomité mee:

  • vanaf 08/03 mag buiten afgesproken worden met 10 personen in plaats van 4. Het gaat hier niet om nauwe contacten, dus de afstandsregels moeten gerespecteerd worden
  • vanaf 08/03 mogen op begrafenisceremonies in open lucht 50 personen aanwezig zijn
  • vanaf 01/04 mogen pretparken opnieuw de deuren openen en events buiten doorgaan tot max. 50 personen
  • vanaf 01/05 wordt meer mogelijk binnen en buiten voor sociale contacten, winkels en ambulante handel, cultuur en events, markten, kermis…

Tijdens de persconferentie van het Overlegcomité kondigde de Vlaamse regering al een aanpassing aan het Vlaams Beschermingsmechanisme aan: het steunpercentage wordt verhoogd van 10% naar 15% vanaf de volgende periode. Hier heeft Horeca Vlaanderen zeer lang en intensief voor onderhandeld. En nu met resultaat!

Ook op federaal niveau heeft Horeca Vlaanderen contact met de vakministers over een extra enveloppe crisissteunmaatregelen. Naast het verlengen van de tijdelijke maatregelen zoals onder meer de btw-verlaging tegen de heropening. Van zodra we hier meer over weten, brengen we je uiteraard op de hoogte.

Het is nog een lange weg tot de heropening, maar het aftellen kan nu echt beginnen. En met de verhoogde Vlaamse premie en het extra federaal steunpakket kunnen we die laatste, zware periode samen aan!

#samensterk