Aanpassing btw-tarieven voor hotel- en logiesuitbaters

De tijdelijke btw-verlaging op voeding en non-alcoholische dranken die ter plaatse worden verbruikt naar 6% liep na 31 december 2020 ten einde. De verhoging van de btw-tarieven heeft weinig impact op de verplicht gesloten horecazaken, aangezien btw op takeaway van voeding en non-alcoholische dranken doorgaans 6% bedraagt. Maar voor hotels en logies vraagt dit echter wel een aanpassing. 

Ontbijtbuffet


Op 8 juni 2020 werd een tijdelijke btw-verlaging op voeding en non-alcoholische dranken die ter plaatse worden verbruikt naar 6% goedgekeurd. Dit bleef gelden tot en met 31 december 2020.

Vanaf 1 januari 2021 is de btw dus opnieuw verhoogd naar het niveau van voor 8 juni 2020, namelijk 12% voor voeding die ter plaatse wordt verbruikt en 21% voor non-alcoholische dranken die ter plaatse worden verbruikt.

Horeca Vlaanderen pleit voor een nieuwe btw-verlaging, maar daarover zijn de gesprekken nog lopende. Omdat de meeste horecazaken gesloten zijn, heeft deze btw-verandering voorlopig weinig impact (zo is takeaway van voeding en non-alcoholische producten sowieso doorgaans aan 6%).

Hotels en logies moeten er echter rekening mee houden dat bepaalde zaken weer aan het verhoogde tarief aangeboden moeten worden. Ontbijt blijft aan 6%, zoals het daarvoor ook al was, maar als je voor de rest eten en drinken op de kamer aanbiedt, zal dit weer aan het gebruikelijke btw-tarief zijn.

We lijsten ze concreet voor je op:

  • Roomservice ontbijt: aan 6%. Indien er apart een extra charge wordt aangerekend: bijzaak volgt hoofdzaak, dus ook aan 6%.
  • Roomservice dranken: aan 21%
  • Roomservice andere maaltijden dan ontbijt: aan 12%. Indien er apart een extra charge wordt aangerekend: bijzaak volgt hoofdzaak, dus ook aan 12%

We laten onze onderhandelingen over een verlaagd btw-tarief niet los, en hopen hier binnenkort meer informatie over te hebben.