Horecasector in overleg met staatssecretaris Dermine over “Horeca Relanceplan 2021”

Eerder vandaag zaten Horeca Vlaanderen, Wallonië en Brussel samen met staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine. Rond de onderhandelingstafel werden de concrete pijnpunten en de directe gevolgen van de coronacrisis op onze horecasector besproken. Op de agenda van dit overleg stond onder meer de duurzame heropstart in 2021 en de verlenging van enkele structurele maatregelen. "Zo lang gesloten zijn als onze sector, vraagt uitzonderlijke steunmaatregelen en vooral een duurzame heropstart”, aldus CEO Matthias De Caluwe.

WhatsApp Image 2020-12-14 at 18.53.47


Economische impact op de sector
Tijdens het overleg met de nieuwe staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine werd door Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel en Horeca Wallonië de economische impact van de coronacrisis op onze 60.000 horecaondernemers me recente cijfers, verduidelijkt. Vorige week nog gaven we met Horeca Vlaanderen in een nota weer wat de realiteit was in het 3de kwartaal voor bijvoorbeeld onze hotels en cateraars.

In kader van de opmaak van het Belgisch Relanceplan dat de staatssecretaris moet indienen bij Europa, dienen de noden van de meest getroffen sectoren nadrukkelijk opgelijst te worden. Zo kan bekeken worden of en hoe hier bijkomende budgetten voor kunnen worden vrijgemaakt. Hierbij ligt de focus op de terugverdieneffecten op de lange termijn, die exact in kaart moeten worden gebracht. 

Overleg heropstart en “Horeca Relanceplan” 2021
Tijdens het overleg werd ook de stand van zaken overlopen van het traject voor de heropstart in 2021. Een duurzame heropening is voor de drie federaties essentieel. Voornamelijk dat dit meteen gekoppeld wordt aan het verlengen van de tijdelijke steunmaatregelen, en extra gerichte steun die aansluit bij de specifieke noden en bekommernissen van bepaalde subsectoren in de horeca. Tot slot werd het werktraject van het overleg met de federale regering voor de komende weken bepaald.

Matthias De Caluwe: “We blikken terug op een goede werkvergadering met staatssecretaris Dermine over de problematiek van onze sector. Want zo lang verplicht gesloten zijn, vraagt ook in 2021 uitzonderlijke steunmaatregelen. Het verlengen van de tijdelijke maatregelen tegen de heropstart zoals bijvoorbeeld het verlaagd BTW-tarief voor non-alcoholische dranken en voeding, is cruciaal. Maar ook bijkomende flexibiliteit van de financiële instellingen en gerichte steun voor de meest getroffenen waarvoor het herstel langer zal duren zoals bijvoorbeeld de hotels, discotheken en cateraars is essentieel. Daarnaast bespraken we het werktraject voor de komende weken inzake een snelle, maar duurzame heropstart in 2021."