Extra steun: horecaondernemers vrijgesteld van FAVV-heffing voor 2020

Horecaondernemers hoeven dit jaar geen bijdrage te betalen aan het federaal voedselagentschap FAVV. Deze beslissing zorgt ervoor dat de horeca maar liefst 10,1 miljoen euro binnen de sector kan houden. “Iedere euro telt in deze crisis. We zijn Minister Ducarme dankbaar voor deze nieuwe maatregel. Dit toont aan dat constructief overleg werkt! Deze crisis is echter nog niet voorbij, wij blijven in overleg om te bekijken wat nodig is voor 2021. Wij vechten verder”, meent CEO Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.

29.09.2020 Open keuken


Vandaag werd in de Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat de horecasector vrijstelt van de heffingen aan het FAVV voor dit jaar. Nadat de Europese Commissie eerder gunstig antwoordde, reageert nu ook de Kamer positief op het voorstel van Minister van KMO’s en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR). “Naast het feit dat het een belangrijke bron van jobs is, draagt de horeca niet alleen bij aan de dynamiek en de gezelligheid van onze steden en dorpen, maar ook aan de toeristische aantrekkelijkheid van België. Zoals we weten, wordt deze sector zeer zwaar getroffen door de COVID-19-crisis. De leefbaarheid van veel inrichtingen is in gevaar. Het is meer dan ooit van cruciaal belang om de sector te steunen," benadrukt Denis Ducarme.

10,1 miljoen euro ademruimte

Het schrappen van de heffing komt neer op een factuur van 10,1 miljoen euro die de horecaondernemers niet moeten betalen. Op die manier krijgt de sector, die meer dan 140.000 jobs vertegenwoordigt en meer dan 73.000 zelfstandigen telt, opnieuw meer ademruimte. "Iedere euro telt in deze crisis en daarom zoeken we steeds naar oplossingen voor onze horecaondernemers. Wij zijn Minister Ducarme en de steunende partijen dankbaar voor deze nieuwe maatregel. Deze beslissing toont aan dat constructief overleg werkt!”, vertelt Matthias De Caluwe.

Steun voor zwaarst getroffen ondernemers

Jaarlijks betalen horecaondernemers een heffing aan het FAVV, wat gebruikt wordt om de controles van het agentschap deels te financieren. Afhankelijk van het aantal tewerkgestelde personen schommelt die bijdrage tussen 173,71 euro en 3.406,58 euro. “Onze sector had het helaas voor Corona al moeilijker dan andere sectoren. Dan is doelgerichte steun, zoals vandaag, gerechtvaardigd. Deze crisis is echter nog niet voorbij en ook de komende weken blijven we in overleg om te bekijken wat nodig is voor 2021. Het verlengen van een aantal tijdelijke maatregelen zoals de BTW-verlaging, de werkloosheid wegens overmacht… zal onontbeerlijk zijn om de mooiste sector van het land door deze periode te loodsen. Wij vechten verder!”, legt Matthias De Caluwe uit.

Meer praktische informatie over deze nieuwe maatregel en hoe je deze kwijtschelding kan bekomen, volgt snel van zodra we hier meer over weten!