In 3 op 4 horecazaken kan je elektronisch betalen maar de transactiekosten blijven te hoog!


Naar aanleiding van het voorstel van CD&V Kamerlid Leen Dierick  om het  aanbieden van elektronisch betalen verplicht te maken voor handelaars en zelfs te sanctioneren heeft Horeca Vlaanderen een bevraging uitgevoerd bij haar leden. Hieruit blijkt duidelijk dat elektronisch betalen al goed ingeburgerd is in de sector en nieuwe trends zoals contactloze betalingen hun weg zeker vinden. “Uit onze bevraging blijkt dat  in 3 op 4 horecazaken vandaag al elektronisch betalen mogelijk is en dit zonder een wettelijke verplichting. Logisch, want een ondernemer voelt beter als wie dan ook aan wat zijn of haar cliënteel verwacht. Opvallend is ook dat contactloos betalen echt in de lift zit. De lagere kost voor de ondernemer speelt hier duidelijk een rol in. De transactiekosten blijven evenwel het grootste struikelpunt in een sector waar iedere 0,01 % marge vandaag meer dan ooit telt. We nemen graag deel aan het constructief overleg om tot goede oplossingen te komen.” reageert Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen.

elektronisch betalen

 

Duidelijke cijfers :  elektronisch betalen kan je vlot in de Horeca

De Horecesector is meer dan ooit mee met zijn tijd. Anno 2019 is in 3 op 4 horecazaken in Vlaanderen elektronisch en/of contactloos betaalverkeer mogelijk. Dat blijkt uit een bevraging die Horeca Vlaanderen voerde bij 556 respondenten. Dit naar aanleiding van het voorstel van Kamerlid Leen Dierick om het elektronisch betalen verplicht aan te bieden en zelfs te sanctioneren met boetes die kunnen oplopen tot 10.000 Euro!  “Dit thema leeft duidelijk bij onze horecaondernemers. Uit onze bevraging blijkt dat in maar liefst 3 op 4 horecazaken vandaag al elektronisch betalen mogelijk is.  Logisch want een ondernemer voelt beter als wie dan ook aan of  zijn of haar cliënteel dit verwacht. Een wettelijke verplichting en sanctionering is dus niet nodig.  Een markt regelt zichzelf en keuzevrijheid blijft essentieel!” aldus Matthias De Caluwe.

Contactloos  betalen steeds populairder

Elektronisch betaalverkeer is dus in 75,09 % van de bevraagde horecazaken mogelijk. De meest gebruikte systemen zijn Bancontact/Maestro, Visa en Mastercard. Maar ook contactloos betalen wordt steeds populairder en wordt aangeboden in 51,09 % van horecazaken die elektronisch betaalverkeer aanbieden.  De meest gebruikte betaalmethode blijft de (intussen samengesmolten) Payconiq/bancontact app, en de betalingen via de bankapps. De betaling via een QR code volgt erna! Matthias De Caluwe: “Contactloos betalen zit dus in de lift  en wordt vooral vaak aangeboden in zaken met een jong publiek.  Doordat deze vorm van betalen relatief weinig kosten met zich meebrengt, bieden horecaondernemers ze je zelfs spontaan aan, zoals ik heb gemerkt bij mijn bezoek aan een koffiebar.  Want vaak gaat het hier om kleine bedragen en dan telt echt iedere eurocent voor hen!”

wireless payment

Graag rond de tafel want vraag om lagere transactiekosten blijft! 

Uit de bevraging komt duidelijk de vraag naar voor om de transactiekosten die dit met zich meebrengt voor de ondernemer drastisch te verlagen. “Op onze bevraging kwam veel feedback maar blijkt vooral dat niemand iets tegen de cashless evolutie heeft evenwel zonder verplichting.  Verder moet er algemeen resoluut ingezet worden op de verlaging van transactiekosten. In het bijzonder de kosten verbonden aan het gebruik van kredietkaarten zijn een zware dobber voor de ondernemer.  Zeker in een sector die het moeilijk heeft en waar iedere 0,01 % marge vandaag meer dan ooit telt! ” besluit Matthias De Caluwe.

Horeca Vlaanderen is blij dat Minister Peeters een opdracht heeft gegegeven aan het Prijzenobservatorium om een studie over elektronisch betalen in dit land uit te voeren. “We juichen het voorstel van Minister Peeters toe en gaan hem de resultaten van onze bevraging ook overhandigen. We nemen graag deel aan constructief overleg met alle betrokkenen om tot goede oplossingen te komen. Maar dit  op basis van cijfers, feiten en zonder de dagelijkse realiteit  van onze  ondernemers uit het oog te verliezen. Want zo voer je beleid.”  aldus Matthias De Caluwe.

elektronisch betalen1