Coronavirus: wat moet u weten?

Zoals u weet, verspreidt het coronavirus zich nu ook in Europa en zijn de eerste gevallen in ons land vastgesteld. Redenen tot paniek zijn er niet, maar wij stellen u graag op de hoogte van de ontwikkelingen voor onze ondernemers. We trachten ook deze informatie up-to-date te houden. Hou de website dus zeker in de gaten. (Laatst bijgewerkt 9/3/2020)

shutterstock_1623031354

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft adviezen verspreid voor werkgevers. Zij geven een aantal praktische tips over hoe preventief om te gaan met het risico op de werkvloer. Het is aangeraden zich hier aan te houden en in het mate van het mogelijke de richtlijnen te volgen om zo verdere verspreiding te voorkomen. Dat advies kunt u hier nalezen. https://d34j62pglfm3rr.cloudfront.net/downloads/WGO_GETTING_WORKPLACE_READY_FOR_COVID_NL.pdf

Personeel

Als u kunt aantonen dat er een directe link is tussen het coronavirus en uw omzet, dan kunt u (eventueel) een beroep doen op de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Opgelet: het is de RVA die hier de goedkeuring voor moet geven. Meer informatie kunt u vinden via volgende websites:

https://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/e24

en

https://werk.belgie.be/nl/themas/werkloosheid-en-weer-aan-het-werk/tijdelijke-werkloosheid-om-economische-redenen

Updates

Momenteel is Horeca Vlaanderen volop bezig met het monitoren van de situatie. We staan in verbinding met de instanties en hopen u zo snel als mogelijk alle beschikbare informatie te bieden. Leden van Horeca Vlaanderen kunnen terecht bij onze juristen met hun vragen. Wij proberen u zo goed als mogelijk te helpen. 

Taskforce

Op 3 maart ging de eerste taskforce over de economische impact van het coronavirus door. Onze CEO, Matthias De Caluwe, was daar aanwezig om de bezorgheden van de horecasector aan te kaarten. Op de vergadering dinsdag waren  ook Vlaams minister-president Jan Jambon, minister van Werk Hilde Crevits en minister van Toerisme Zuhal Demir aanwezig, net als vertegenwoordigers van andere werkgevers- en werknemersorganisaties.

Horeca Vlaanderen beklemtoont dat het belangrijk is dat de horecaondernemers administratief vlot toegang hebben tot de bestaande steunmaatregelen, zoals een overbruggingskrediet of het stelsel van economische werkloosheid. Een tweede taskforce is gepland over twee weken. Daar zullen we de evoluties van de gevolgen en bezorgdheden aankaarten en blijven pleiten voor concrete oplossingen.

 

Nuttige links op een rijtje: 

De Vlaamse en federale overheid heeft al heel wat informatie voor ondernemers verzameld. Graag zetten wij voor u een aantal handige websites op een rijtje:

-Algemene website met dagelijkse updates: https://www.info-coronavirus.be/nl/

-Preventiemaatregelen voor de werkgever: https://werk.belgie.be/nl/nieuws/coronavirus-preventiemaatregelen-en-arbeidsrechtelijke-gevolgen

-Richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor werkgevers: https://d34j62pglfm3rr.cloudfront.net/downloads/WGO_GETTING_WORKPLACE_READY_FOR_COVID_NL.pdf

-Informatie over tijdelijke werkloosheid: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/het-coronavirus-en-zijn/gevolgen-voor-ondernemingen/tijdelijke-werkloosheid-als

En https://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/e55#h2_0

-Website van Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO): https://vlaio.be/nl/nieuws/coronavirus-antwoord-op-jouw-meest-gestelde-vragen

- U kunt het VLAIO Contact Center bereiken via info@vlaio.be, whatsapp of telefoon 0800 20 555 (gratis nummer).

-Ondernemingen die hinder ondervinden ingevolge de verspreiding van het coronavirus, kunnen steunmaatregelen vragen aan de FOD Financiën: https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/steunmaatregelen-betreffende-het-coronavirus-covid-19