Open zijn tijdens de feestdagen steeds moeilijker
Uit een rondvraag bij de restaurantleden van Horeca Vlaanderen blijkt dat 74 % van de restaurants sluit op kerstavond en 64 % op oudejaarsavond. Een opmerkelijke stijging van 12 % en 14%. Op Nieuwjaarsdag zijn er zelfs ook iets meer sluitingen dan vorig jaar. Zelf willen genieten met vrienden en familie, een gebrek aan rendabiliteit en de te hoge personeelskost nemen met stip de eerste drie plaatsen in. Maar o.a. door een afhaal- of traiteurdienst te voorzien, willen meer en meer restaurateurs die sluiten op de avonden toch hun klanten ten dienste zijn!
De eindejaarfeesten (24 en 25/12, 31/12 en 1/1) vallen dit jaar op een dinsdag en woensdag. Uit de rondvraag blijkt dat 74% van de bevraagden beslist om op kerstavond te sluiten, een stijging van 12% versus 2018. Op 31 december is dat zelfs 64%! Op Nieuwjaarsdag daarentegen is 1 op 3 restaurant open, iets minder dan vorig jaar (-2%). “Het is een permanente zoektocht naar rendabiliteit. Het is daarenboven niet eenvoudig om personeel te vinden voor al deze momenten. Hierdoor opteren veel ondernemers om het personeel en zichzelf te laten genieten van de feestdagen met de familie, gezien de te hoge personeelskost. Maar de stijging is toch opmerkelijk, maar helaas niet onverwacht gezien het moeilijke economische klimaat voor de sector”, licht Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen de resultaten toe.
Bezettingsgraad
Opmerkelijk is wel dat 78% van wie de deuren opendoet, aangeeft volzet of bijna volzet te zijn. Je moet dus snel zijn als je nog een tafeltje wil bemachtigen tijdens de feestdagen.
Redenen sluiting
Zaakvoerders die beslissen om te sluiten tijdens de feestdagen, doen dit om verschillende redenen: Moeilijkheden om personeel te vinden dat wil werken tijdens de feestdagen, ze willen graag zelf genieten van de feestdagen, gebrek aan rendabiliteit en de te hoge personeelskost zijn met stip de meest genoemde redenen …
Afhaal/traiteur
Opmerkelijk dit jaar is toch wel dat heel wat zaken besloten om hun etablissement te sluiten, maar wel afhaalmaaltijden aan te bieden of een traiteurdienst. “Dit verklaart waarom zaakvoerders beslissen om hun zaak te sluiten, maar wel nog hun klanten ten dienste willen zijn. Daarnaast zijn veel zaken ook vroeger dicht (bijvoorbeeld 14u of 16u). Mensen willen ook thuis zorgeloos kunnen genieten van de feestdagen wetende dat ze kwaliteit zullen voorschotelen. Hier spelen de horecazaken dus handig op in! Op deze manier bieden ze hun klanten een culinaire feestavond”, verklaart Matthias De Caluwe.