Horeca Vlaanderen stomverbaasd over voorstel Groen: Flexi-jobs afschaffen? Dit raakt de sector en dus mensen!

"Flexi-jobs zijn belangrijk om de piekmomenten in te vullen. Dit systeem afschaffen raakt de sector en dus bijgevolg ook mensen. Eind maart stonden er meer dan 2100 vacatures in de Horeca open voor vaste, studenten- en flexi-jobs. Dus iedereen is meer dan welkom om dringend aan de slag te gaan in de mooiste sector! Maar een verdere lastenverlaging graag.", aldus Matthias De Caluwe.

Flexi-jobs afschaffen? Dit raakt de sector en dus mensen!

Horeca Vlaanderen reageert stomverbaasd op het voorstel van Groen om de flexi-jobs alweer af te schaffen. Deze flexi-jobs zouden de nu al kwetsbare groepen nog meer uit de arbeidsmarkt duwen volgens Groen. "Flexi-jobs zijn belangrijk om de piekmomenten in te vullen. Dit afschaffen raakt de sector en dus mensen!", aldus Matthias De Caluwe CEO van Horeca Vlaanderen.

Stellen dat flexi-jobs de oorzaak zouden zijn dat kwetsbare groepen niet meer aan de bak komen is geen correcte weergave van de realiteit. "Uit het rapport van het Rekenhof onthielden wij vooral dat de reguliere arbeid in de Horeca is toegenomen. Ook na de invoering van de flexi-jobs! De totale tewerkstelling stijgt sneller dan in andere sectoren. Maar ook de totale omzet van de sector steeg en het zwartwerk daalde", stelt De Caluwe.

Volgens Horeca Vlaanderen treft het plan niet alleen de werkgevers, maar ook de werknemers. De sector bestaat voor 95% uit micro-ondernemingen met minder dan 10 werknemers. "De horecasector is vaak erg onvoorspelbaar zodat werkgevers vaak gebruik moeten maken van flexibele statuten zoals studenten- en flexi-jobs . Het afschaffen hiervan maakt de problemen alleen maar groter. Om die pieken op te vangen zou de werkgever dan gebruik moeten maken van andere statuten zoals gelegenheidsarbeid. Dat is duurder voor de werkgever. De werknemer houdt er op het einde van de rit ook een stuk minder aan over. Iedereen verliest dus en dat kan toch niet de bedoeling zijn? ".

Veel openstaande vacatures en graag een verdere lastenverlaging

Recent riep Horeca Vlaanderen nog op om vol te kiezen voor een carrière in de horeca. "In maart stonden er bij de VDAB meer dan 2100 vacatures open in de horeca. We zijn een sector voor en door mensen. Jobs die er altijd zullen zijn ook in tijden van digitalisering. Ik roep iedereen dan ook op om te solliciteren. Mensen die dat willen, kunnen direct aan de slag in de mooiste sector van het land", stelt De Caluwe.

De sector is evenwel tevreden met de aandacht die er is voor de leefbaarheid van de sector. Die is nog steeds niet optimaal : "Graag zetten wij mee in op een verdere lastenverlaging op de vaste loonkost. Dit zal de leefbaarheid van de sector en de duurzaamheid van de tewerkstelling versterken. Graag luisteren wij naar de voorstellen hieromtrent en werken we hier constructief aan mee!", besluit De Caluwe.