HITTE: hoe ga ik er als horecaondernemer mee om?

Te warm om te werken?


Nu de temperatuur opnieuw vlot boven de 30° graden gaat, kunnen we bijna spreken van de eerste hittegolf van het jaar.

Zeker voor wie nogal wat kilometers aflegt of hele dagen doorbrengt in een warme keuken, zijn het loodzware dagen. We leggen uit welke stappen u als werkgever kan ondernemen om het uw werknemers zo aangenaam mogelijk te maken.

Afbeelding hittegolf

 

We geven alvast graag volgende tips mee:

  1. Voorzie voldoende rustpauzes voor uw werknemers
  2. Zorg voor gekoelde dranken en zeg hen regelmatig te drinken
  3. Personeel op het terras let ook best op voor zonnebrand. Zonnecrème voorzien is geen overbodige luxe
  4. Al te zware inspanningen stelt u – indien mogelijk – best enkele dagen uit
  5. Zorg voor een lichte(re) maaltijd voor uw personeel bij dit warme weer
  6. Indien mogelijk: wees flexibel met kledijvoorschriften. Laat bijvoorbeeld een wit T-shirt toe voor uw personeel in plaats van een zwart

Wettelijke verplichtingen

De wet verplicht u trouwens om preventiemaatregelen te nemen bij (extreem) hoge temperaturen. Die temperatuur wordt niet gemeten op een gewone thermometer, maar op een zogenaamde vochtige globethermometer. Deze speciale globemeter houdt rekening met vocht, tocht… Reken dat de temperatuur op zo’n vochtige globethermometer gemiddeld 5° lager ligt dan de gewone gemeten temperatuur.

Soort werk

Soort werk

Gemeten temp.

Max WBGT-waarde

Licht werk

Zittend werk

+/- 34°

29

Halfzwaar werk

Staand werk

+/- 31°

26

Zwaar werk

Grondwerken

+/- 27°

22

Zeer zwaar werk

Ladders en trappen

+/- 23°

18

Afhankelijk van de temperatuur en het werk dat uw werknemers uitvoeren, moet u de blootstelling van uw werknemers beperken (airco, parasols, …), werkroosters aanpassen (vroeger beginnen, meer pauzes) en zorgen voor voldoende en gekoelde drank.

Uiteraard wacht u best niet tot de temperaturen te hoog zijn om deze maatregelen te nemen.