Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Horeca Vlaanderen maken horecazaken energie-efficiƫnter

Deze voormiddag lanceerde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein samen met Horeca Vlaanderen de eerste sectorale energiebeleidsovereenkomst of ‘mini-EBO’. Het Vlaams energieagentschap voorziet hiermee de Vlaamse horecasector van middelen om in twee jaar tijd duizend horecazaken te begeleiden naar een betere energie-efficiëntie.

Het Vlaams regeerakkoord 2014-2019 voert een ambitieus energiebeleid. De Vlaamse overheid biedt sinds 2014 energiebeleidsovereenkomsten aan grote bedrijven met als doel ze structureel energie-efficiënter te maken. Vlaanderen telt meer dan dertigduizend horecazaken, wat de sector tot een grote energieverbruiker maakt. Omdat het niet mogelijk is met duizenden KMO’s tegelijkertijd een EBO af te sluiten, lanceert minister Tommelein vandaag de eerste sectorale EBO.

Bart Tommelein: “Energie-efficiëntie is de eerste pijler van het Vlaamse energiebeleid. Met deze mini-EBO kunnen we ook in kleinere bedrijven concrete energiebesparingen realiseren. We sluiten deze keer geen overeenkomst af met een bedrijf, maar met de sectorfederatie. Horeca Vlaanderen engageert zich om op twee jaar tijd duizend horecazaken te begeleiden naar meer energie-efficiëntie. Ze krijgen middelen om een personeelslid aan te werven dat een concreet aanbod zal ontwikkelen op maat van de horeca en er vervolgens ook voor moet zorgen dat de energiebesparingsactie daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De Vlaamse overheid kan er zo vanop aan dat we binnen twee jaar een energiezuinigere horeca hebben. Dat is een win-win voor iedereen.”

 

“Uit onze samenwerking met het KOALA-project* hebben we een aantal direct toepasbare ingrepen geselecteerd die we op grote schaal kunnen implementeren in de sector”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.  “De voorbeelden met de kortste terugverdientermijn zijn de vervanging van verlichting door LED’s (TVT± 1,1 jaar), het isoleren van leidingen voor sanitair warm water en verwarming (TVT: ± 1,8 jaar) en het plaatsen van radiatorfolie (TVT: 1 à 2 jaar). Andere interessante investeringen kunnen tijdens het project worden toegevoegd. De nieuwe medewerker moet een netwerk opzetten van installateurs die in staat zijn tegen een vaste of moduleerbare basisprijs deze acties in ondernemingen uit te voeren.  Vervolgens zorgt hij of zij voor de uitvoering ervan in de ondernemingen zelf.”

Voor een periode van twee jaar trekt de Vlaamse overheid een budget uit van 144.900 euro. Het project gaat dit najaar van start.

 

  

 

 

*KOALA was een gratis begeleidingstraject van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren voor uitbaters van toeristische logies en attracties om de CO2-uitstoot van hun onderneming te verlagen. Tot eind 2016 kon men terecht bij een aantal erkende studiebureaus voor een gratis energiescan en implementatieadvies van de energiebesparende maatregelen.

DSC_0078.JPGDSC_0097.JPGDSC_0109.JPG