Horeca Vlaanderen werkt aan alternatief voor vestigingswetgeving

Vanaf 1 januari komt het zogeheten ‘vestigingsattest’ te vervallen. Horeca Vlaanderen was steeds een voorstander van deze vestigingswetgeving en betreurt de afschaffing  Wie een koksdiploma behaalt, is immers gewapend om op een kwaliteitsvolle en voedselveilige manier eten te bereiden voor gasten. We werken dan ook aan een alternatief: een kwaliteitsbeleid dat ruimer gaat dan enkel de restaurants en dat de doelstellingen van de oude vestigingswet nastreeft. 

horecavlaanderen-jverlinden-lr-6468-112

 

 

Horeca Vlaanderen werkt aan alternatief

De Vlaamse Regering heeft beslist om het KB betreffende de beroepsbekwaamheid van restaurateur of traiteur-banketaannemer op te heffen. Dit heeft een aanzienlijke impact op de sector. Wie op dit moment niet over dit attest beschikt moet zijn kaart beperken tot de ‘toegelaten gerechten’ zoals soepen, croques en deegwaren. Deze beperking vervalt vanaf 1 januari 2018. 

De Vlaamse Regering heeft dit besluit tot opheffen genomen wegens de nieuwe Europese regelgeving die van kracht is. Die bepaalt dat een Europees burger zich moet houden aan de vestigingswetgeving van zijn land van herkomst.

Bijvoorbeeld: in Spanje is er voor restaurants geen vestigingswetgeving, een Spanjaard kan nu in België een restaurant openen zonder vestigingsattest, terwijl een Belg wel nog zo’n vestigingsattest zou nodig hebben. Om deze vorm van ongelijkheid uit te schakelen is beslist het vestigingsattest af te schaffen. Wel moet uiteraard nog steeds worden voldaan aan andere verplichtingen zoals voedselveiligheid.

De vestigingswet vervalt ook voor een aantal andere sectoren zijnde slager-groothandelaar,  beenhouwer –spekslager, brood- en banketbakker, kapper, schoonheidsspecialist, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, droogkuiser-verver, masseur, voetverzorging en het uitoefen van zelfstandige activiteiten met betrekking tot fietsen en motorvoertuigen.

 

Horeca Vlaanderen was steeds een voorstander van deze vestigingswetgeving en betreurt de afschaffing maar heeft begrip voor de reden ervan. Wie een koksdiploma behaalt, is immers gewapend om op een kwaliteitsvolle en voedselveilige manier eten te bereiden voor gasten. We werken dan ook aan een alternatief: een kwaliteitsbeleid dat ruimer gaat dan enkel de restaurants en dat de doelstellingen van de oude vestigingswet nastreeft. Het moet ook duidelijk communiceerbaar zijn naar de klanten. Dit kwaliteitstraject wordt uitgerold in 2018. We houden u hiervan met stip op de hoogte.