Doorbraak in regeling overuren

Er is een doorbraak in de toepassing van de 360 overuren. De voorwaarden van buitengewone vermeerdering of onvoorziene noodzaak vallen weg. De werknemer moet alleen elke zes maanden zijn akkoord geven dat hij overuren wil doen. Zo kunnen de overuren uiteindelijk rechtszeker worden toegepast.

horecavlaanderen-jverlinden-lr-6477-116

 

Het probleem dat zich momenteel stelt is dat er steeds toelating gevraagd moet worden aan de inspectie om overuren te mogen presteren. Minstens moet de inspectie achteraf op de hoogte worden gebracht van alle gepresteerde overuren. Dat komt omdat de overuren volgens de letter van de wet enkel gebruikt mogen worden ingeval van een buitengewone vermeerdering van werk of een onvoorziene noodzaak

Deze strikte regelgeving maakte het rechtszekere gebruik van de overuren zo goed als onmogelijk. Op vraag van Horeca Vlaanderen gaat minister van Werk Kris Peeters de wet aanpassen.  

De voorwaarden van buitengewone vermeerdering of onvoorziene noodzaak vallen weg. De werknemer moet alleen elke zes maanden zijn akkoord geven dat hij overuren wil doen. Zo kunnen de overuren uiteindelijk rechtszeker worden toegepast.

De aanpassing geldt alleen voor wie een geregistreerd kassasysteem gebruikt. Wie geen GKS gebruikt kan gebruik maken van 300 overuren, maar blijft wel gebonden aan de voorwaarden van buitengewone vermeerdering van werk of een onvoorziene noodzaak. 

Timing

De nieuwe wet is niet onmiddellijk van toepassing. De wetswijziging moet eerst worden goedgekeurd door de regering en het parlement. Ondertussen draagt de minister de sociale inspectie op om soepel te zijn in hun controles.

We houden u met stip op de hoogte van de verdere evolutie van dit dossier.