Geacht lid, Beste horecaondernemer,
We kennen allemaal het energieprestatiecertificaat of EPC voor onze woningen, maar sinds januari 2023 heeft het certificaat ook zijn intrede gedaan in de bedrijfswereld. Het EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR)* moet kopers en huurders van bedrijfsgebouwen informeren over de energieprestaties van het gebouw, en vooral ook begeleiden naar een koolstof-neutrale toekomst.
Vanaf januari 2025 zullen er nieuwe maatregelen aangaande het EPC NR in voege treden. Welke maatregelen dat zijn en wat ze concreet voor u betekenen, geven we graag mee in deze Horeca FLASH.
Koolstof-neutrale bedrijfsgebouwen: verplichtingen
Huidige regelgeving
Sinds 1 januari 2023 is het EPC NR verplicht bij de verkoop, het opstalrecht, de erfpacht en de verhuur (bij het afsluiten van een nieuw huurcontract) van niet-residentiële gebouwen. In het kader hiervan dient een energiedeskundige of een interne medewerker verplicht elk jaar de meterstanden te registreren, om zo het hernieuwbare aandeel van het EPC NR te kunnen bepalen.
Belangrijk om op te merken is dat de bovenstaande verplichting alleen geldt bij volledige verkoop, overdracht of verhuur van een gebouweenheid. In het geval van de verhuur van een deel van een gebouweenheid, zoals een kantoorruimte, is het EPC NR niet vereist.
Wat wijzigt er in de komende jaren
De komende jaren zullen de verplichtingen in het kader van het EPC NR nog verder worden aangescherpt. Hieronder vindt u een lijstje met de belangrijkste aanpassingen in de huidige regelgeving:
- 1 januari 2024: Het EPC NR wordt verplicht voor alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwe
- 1 januari 2025: Grote niet-residentiële gebouweenheden met een bruikbare vloeroppervlakte gelijk aan of groter dan 1.000 m² moeten over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop, een andere vorm van overdracht of verhuur;
- 1 januari 2026: Het EPC NR is verplicht voor alle grote niet-residentiële gebouweenheden, ongeacht verkoop, een andere vorm van overdracht of verhuur;
- 1 januari 2028: Alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen (behalve voor gemeenschapsonderwijs en gesubsidieerd onderwijs) moeten minstens een EPC NR label E hebben;
- 1 januari 2030: alle grote niet-residentiële eenheden moeten EPC NR label E hebben.
Graag benadrukken we dat bij de regelgeving die ingaat in 2025 wel degelijk de eigenaar van een pand verantwoordelijk is voor het opmaken van een EPC NR. Dit is dus geen verplichting die door de huurder in orde moet worden gebracht. Ben je dus niet de eigenaar van het pand waarin jouw horecazaak is gevestigd, dan valt bovenstaande verplichting niet op jou, maar raden wij je wel aan om deze boodschap te bezorgen aan de eigenaar.
*Wat is het EPC NR en waarom is het zo belangrijk?
Het EPC NR is specifiek ontworpen om de energieprestaties van niet-residentiële gebouweenheden in kaart te brengen. Het certificaat wordt opgesteld door erkende energiedeskundigen (type D), blijft vijf jaar geldig en biedt eigenaars van kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen… een leidraad om hun gebouw koolstof-neutraal te maken tegen 2050.
Het EPC NR geeft de huidige energiestatus van een gebouw weer, maar doet ook aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen. Hoewel deze aanbevelingen richtinggevend zijn, zijn ze niet verplicht, wat eigenaren de flexibiliteit geeft om passende maatregelen te nemen.
Verdere informatie over het EPC NR vindt u terug via deze link: https://www.vlaanderen.be/energieprestatiecertificaat-voor-een-niet-residentiele-eenheid-epc-nr
Daarnaast kunt u uit het EPC NR afleiden welke aanpassingen nodig zijn om te voldoen aan de renovatieverplichting. Alle informatie over die renovatieplicht vindt u terug door hier te klikken. We stuurden u hierover in het verleden ook al twee Flashes: wat dienen nieuwe eigenaars te doen? Om dat te weten te komen, klik je hier. En wat met de renovatieverplichting van niet-residentiële gebouwen? Daarvoor moet je deze Flash lezen.
Als u na het doornemen van al deze informatie toch nog vragen zou hebben over het energieprestatiecertificaat van uw horecazaak of bovenstaande (nieuwe) maatregelen, dan raden wij u aan om contact op te nemen met de Vlaamse overheid. U kan hen bereiken via het gratis telefoonnummer 1700 (elke werkdag tussen 9u en 19u) en via het e-mailadres 1700@vlaanderen.be. Al staan onze juristen u ook steeds snel en met veel plezier te woord.
Vriendelijke groeten, Horeca Vlaanderen
|