Vlaamse regering keurt (aanvullende) premies goed

De Vlaamse regering heeft beslist dat er een verlenging komt van de dagpremies van de hinderpremie én dat horecaondernemers die nu opnieuw opstarten een aanvullende compensatiepremie krijgen. “De hinderpremie blijft behouden en geeft steun aan wie verplicht gesloten is. De aanvullende compensatiepremie zorgt ervoor dat het economisch haalbaarder is om terug op te starten in combinatie met de regeling inzake het overbruggingsrecht. We drongen hier op aan en zijn dankbaar voor de steun", zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.

shutterstock_1623031354

 

  • Hinderpremie

De hinderpremie met bijhorende dagpremies loopt voort voor wie verplicht gesloten blijft. Dit geldt voor onder andere feestzalen, discotheken en dancings, wellnesscentra en sauna’s, binnenspeeltuinen en foorkramers. Zij kunnen een beroep doen op de dagpremie van 160 euro per dag extra sluitingsdag. Dit geldt ook voor marktkramers die door de beperking van 50 kramen per markt niet kunnen starten. De premie wordt toegekend tot het moment waarop de fysieke locatie van de onderneming kan heropenen op basis van de beslissing van de Veiligheidsraad.

  • Aanvullende compensatiepremie

Voor wie nu al opstart, is het ook mogelijk om een premie aan te vragen: een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro. De strenge maatregelen hebben een zware impact op de omzet, en daar wilt de Vlaamse regering ademruimte bieden.. De extra premie geldt voor ondernemingen die al in aanmerking kwamen voor de eerste compensatiepremie én ondernemingen die de hinderpremie kregen en ondertussen mogen heropstarten.

De voorwaarde is dat de ondernemer aantoont dat er een omzetverlies is van minstens 60% in een periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een referentieperiode vorig jaar. Voor horecaondernemingen gaat die periode over 8 juni tot 8 juli. Het omzetverlies moet aangetoond kunnen worden aan de hand van dagontvangsten, geleverde prestaties of de tijdsregistratie. Daarnaast moet de onderneming ook effectief openen en activiteiten heropstarten.

Economisch haalbaarder
Daarmee wilt de Vlaamse regering de horeca verder ondersteunen. Ondertussen is al 300 miljoen euro aan premies naar de horeca gegaan. Da’s gemiddeld 12.500 euro per horecazaak in Vlaanderen. Terwijl dat in Wallonië slechts 5.000 euro is. Deze bijkomende steun zal het bedrag nog hoger doen oplopen.

De hinderpremie zorgt voor de noodzakelijke steun voor de horecazaken die nog niet mogen openen. En de aanvullende compensatiepremie én het overbruggingsrecht geven samen in deze heropstart met zware maatregelen perspectief aan de ondernemers en maken het economisch haalbaarder om op te starten. Als Horeca Vlaanderen zijn we dan ook dankbaar en trots dat deze premies zijn verwezenlijkt.

Vanaf dat er meer informatie beschikbaar is over de premies, zal Horeca Vlaanderen dit communiceren.