Dankbaar voor extra steun voor de horeca na constructief overleg

Na de verstrengde maatregelen door de Veiligheidsraad en in de provincie Antwerpen volgde er onmiddellijk intensief overleg tussen Horeca Vlaanderen en de Vlaamse regering. Die heeft vandaag de nieuwe premie voorgesteld: het beschermingsmechanisme. Deze premie steunt vooral de meest getroffen horecaondernemers zoals bijvoorbeeld de feestzalen, cateraars, hotels en cafés met een vervroegd sluitingsuur. “Deze ondernemers hadden amper nog vooruitzichten. Deze beslissing geeft hen ademruimte en de broodnodige steun om het hoofd boven water te houden”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

Horeca lach


Deze premie steunt de meest getroffen ondernemers in onze sector. Hoe je het kan aanvragen, moet nu nog uitgewerkt worden. We houden uiteraard iedereen hierover op de hoogte.

De premie zelf
Ondernemers die geopend zijn, en minstens 60% omzetverlies lijden in augustus en september 2020 samen, hebben recht op deze premie. Wat bedraagt deze premie?

  • Dat is afhankelijk van je omzet in augustus en september 2019.
  • Je krijgt namelijk 7,5% van je omzet toen.
  • Dit met een maximumbedrag van 15.000 euro.
  • De subsidie wordt wel gehalveerd als de onderneming minder dagen geopend is dan het aantal geopende dagen in de periode van 1 augustus tot en met 30 september 2019.

We werken hier graag even met een voorbeeld. Heb je nu een omzetverlies van minstens 60%, en was je omzet in augustus en september vorig jaar tezamen 100.000 euro? Dan krijg je een premie van 7.500 euro.

Deze premie speelt zo in op de specifieke noden per onderneming. De specifieke voorwaarden en de aanvraagprocedure worden nog uitgewerkt. Horeca Vlaanderen is heel tevreden dat er zo steun komt voor de zwaarst getroffen ondernemers in onze sector, zoals onder meer feestzalen, cateraars en hotels. Maar ook bijvoorbeeld voor cafés in de provincie Antwerpen die geconfronteerd worden met een vervroegd sluitingsuur.

Extra voorwaarden
De Vlaamse regering geeft ook nog extra voorwaarden mee:

  • Het beschermingsmechanisme kan pas na 30 september aangevraagd worden.
  • Ondernemingen die door de recente verstrengde maatregelen verplicht gesloten zijn, kunnen wel een voorschot van maximaal 2.000 euro aanvragen.
  • Ondernemingen die regelmatig maaltijden aanbieden of traiteurszaken kunnen alleen een bedrag van 3.000 euro of meer krijgen als ze werken met een geregistreerd kassasysteem, de witte kassa.

Wie nog steeds verplicht gesloten is sinds de start van de coronacrisis, zoals de discotheken, vallen niet onder dit beschermingsmechanisme. Zij kunnen nog steeds de dagpremie van 160 euro per dag krijgen.

Dankbaar
“Na de verstrengde maatregelen was extra steun, die vooral meer op maat van de onderneming was, noodzakelijk. Dit om de meest getroffen horecaondernemers zoals bijvoorbeeld de feestzalen, cateraars, hotels, de cafés in de provincie Antwerpen… te ondersteunen. Er volgde meteen constructief overleg met de Vlaamse regering met deze premie als resultaat. We zijn Vlaams minister-president Jan Jambon, Vlaams minister Hilde Crevits en de voltallige Vlaamse regering heel dankbaar voor deze snelle beslissing. Ook de komende periode blijven we in overleg met de verschillende overheden om te zien waar eventueel nog ingegrepen moet worden. Dit om de fijnste sector van het land door deze ongeziene crisis te loodsen. Daar vechten we verder voor”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.