Geen sprake van hoera-sfeer in horeca

Horeca Vlaanderen plaatst een duidelijke nuance bij de rooskleurige cijfers van Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer. Zich baserend op cijfers van de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid (RSZ)  berekent hij een stijging van het aantal jobs. “Het klopt dat door het verwittingstraject voltijds equivalenten zijn bijgekomen in onze sector. Daartegenover staat wel een stijging van het aantal faillissementen waardoor op zes maanden tijd bijna drieduizend arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan” zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

horecavlaanderen-jverlinden-lr-6468-112

 

“De cijfers van RSZ zijn op papier correct maar geven een vertekend beeld. Door de invoering van de geregistreerde kassa heeft een verwitting plaatsgevonden, het personeel wordt nu volledig officieel uitbetaald. Er zijn geen arbeidsplaatsen bijgekomen bij de vaste tewerkstelling, noch voltijds noch deeltijds. Wel is door de verwitting en maatregelen zoals de flexi-jobs het aantal voltijds equivalenten gestegen. Ondernemers hebben de voorbije maanden niet meer personeel aangeworven, integendeel”, aldus Danny Van Assche. 

Uit cijfers van Graydon blijkt dat er in Vlaanderen voor de horecasector een stijging is van het aantal faillissementen van acht procent over de eerste negen maanden. Hierdoor zijn 2.627 jobs verloren gegaan. De horeca gaat hiermee als enige sector in tegen de positieve trend. Enkel in Wallonië is er een daling van het aantal faillissementen, niet toevallig omdat voorlopig slechts de helft van de ondernemers er gebruik maakt van de geregistreerde kassa. 

Enkel door faillissementen zijn bijna drieduizend jobs vernietigd. Daarnaast heeft één ondernemer op vier de voorbije maanden personeel moeten ontslaan, dat blijkt uit een recente bevraging van Horeca Vlaanderen bij 731 ondernemers. Nog eens één op vier geeft aan de volgende maanden mensen te moeten laten gaan. Danny van Assche: “De extra tewerkstelling die we nu meten komt er enerzijds omdat er meer officiële uren worden aangegeven voor jobs die vroeger ook al bestonden en de invoering van de flexijobs. Anderzijds liggen door de vele faillissementen en stopzettingen de overnameprijzen laag. Dat zorgt ervoor dat het aantal starters stijgt waardoor wel extra banen worden gecreëerd.” 

Volgens Horeca Vlaanderen moeten de grootste problemen nog komen. “We scoren het slechtst van alle sectoren. De geregistreerde kassa is verplicht sinds begin dit jaar, het aantal faillissementen zal de volgende maanden alleen maar toenemen. Bovendien moet ze nog worden geïnstalleerd in de helft van de Brusselse en Waalse zaken. Het zijn vooral de grote zaken met personeel die te lijden hebben. Zonder extra begeleiding wordt 2017 een donker jaar voor de tewerkstelling in onze sector. We zijn wel tevreden dat de huidige begeleidende maatregelen goed worden gebruikt. De flexi-jobs zijn een succes en ook de goedkope overuren worden meer en meer toegepast. We hopen dat een aantal vragen over de rechtszekerheid snel kunnen worden opgelost. Maar de sector heeft meer verregaande maatregelen nodig. Om de negatieve trend te doorbreken zijn twee ingrepen noodzakelijk: een verlaging van de last op arbeid van het vaste personeel en een btw-verlaging.”