Horeca koploper in aantal faillissementen

 

De horeca blijft koploper wat het aantal faillissementen betreft, dat blijkt uit de cijfers die Graydon vandaag bekend maakte. In de eerste elf maanden van dit jaar gingen 1.844 horecazaken overkop, een stijging van zes procent ten opzichte van 2015. Het banenverlies ten gevolge hiervan ligt na elf maanden op 3.266, een stijging van 12 procent. Daarmee gaat de sector in tegen de algemene dalende trend. Horeca Vlaanderen ziet twee verklaringen voor de stijgende tendens: de invoering van de geregistreerde kassa en, in mindere mate, de gevolgen van de aanslagen in maart.

 

“In de eerste plaats is de stijging van het aantal faillissementen een gevolg van de invoering van de geregistreerde kassa. Daarnaast dragen vooral steden met veel internationaal toerisme zoals als Brussel en Brugge nog de gevolgen van de aanslagen begin dit jaar. Het water staat voor veel ondernemers aan de lippen en de eerste slachtoffers beginnen te vallen”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “Dit maakt nogmaals duidelijk dat de huidige begeleidende maatregelen niet volstaan. De sector vraagt  extra zuurstof. Een verlaging van de lasten op arbeid voor het vaste personeel is een absolute prioriteit. Bovendien moet de overheid er ook voor zorgen dat de bestaande maatregelen reglementair kunnen worden toegepast. ”