Bijzondere situatie zonder draaiboek: Communie- en lentefeesten zorgen voor leegstaande feestzalen

Communie- en lentefeesten worden noodgedwongen geannuleerd. Dat is bijzonder jammer voor de kinderen en hun families, maar heeft ook serieuze economische gevolgen voor uitbaters van feestzalen. De Inspecteur op Radio 2 legde deze vraag voor aan een aantal experten, ook onze CEO Matthias De Caluwe liet zijn licht schijnen over de kwestie. “Dit is een bijzondere situatie waar geen draaiboek voor bestaat. In afwachting daarvan roepen we op om constructief te zoeken naar een oplossing. Want dit is voor zowel voor consument als uitbater geen vrijwillige keuze”, stelt CEO Matthias De Caluwe.

Inschaling functieclassificatie horeca

Momenteel hebben de Katholieke Kerk en de Vrijzinnigen beslist om al deze feesten uit te stellen. “Horeca Vlaanderen vraagt of het eventueel mogelijk zou zijn om vanaf het moment van heropening, deze feesten nog meer te spreiden. Dan hoeft dit niet allemaal in dezelfde periode te vallen. Aangezien vele feestzaaluitbaters in september en oktober al boekingen hebben. Dit geeft meer mogelijkheden tot spreiding van de feesten. Een plus voor klant én feestzaaleigenaar”, zegt Matthias De Caluwe.

Horeca Vlaanderen benadrukt dat dit een uitzonderlijke situatie. “Dit vraagt van iedereen een beetje creativiteit, gezien er sprake is van overmacht voor zowel de klant, als de feestzaalhouder”, zegt De Caluwe. Rond het al dan niet terugbetalen van voorschotten in deze situatie is geen wettelijke basis. Wel wordt gewezen op het rechtsprincipe van “de-goede-trouw”.

Horeca Vlaanderen kaartte deze problematiek al aan bij de politiek. “Een richtlijn hierover zou welkom zijn, dan weten onze ondernemers wat ze wel en niet kunnen vragen. In tussentijd raden wij mensen aan om –virtueel- rond de tafel te gaan zitten en een oplossing uit te werken die voor beide partijen redelijk is. ‘Redelijkheid’ is hier het sleutelwoord”, besluit De Caluwe.