Rechtszekerheid voor overuren en flexijobs

Horeca Vlaanderen is tevreden met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de rechtsgeldigheid van de flexi-jobs en de goedkope overuren in de horeca.
Het Grondwettelijk Hof heeft het beroep van de horecavakbonden om de wet te vernietigen ongegrond verklaard. De sector kan nu met een gerust hart verder de flexi-jobs en de overuren toepassen.

(c) Milo Profi

 

 

De flexi-jobs en de overuren maken deel uit van de compenserende maatregelen van het horecaplan die de regerering op vraag van de horecafederaties heeft ingevoerd ter begeleiding van de geregistreerde kassa. Sinds december 2015 kunnen mensen die minimaal vier vijfde werken, belastingvrij bijklussen in de horeca. De vakbonden beargumenteerden dat flexi-jobbers worden gediscrimineerd ten opzichte van andere horecawerknemers. Ongegrond, zo oordeelt het Grondwettelijk Hof vandaag.

Horeca Vlaanderen reageert opgelucht en tevreden en kijkt nu vooruit naar de volgende stap: de vereenvoudiging van de toepasbaarheid van de RSZ-korting, zoals beloofd door de regering. Daarnaast reikt de beroepsvereniging de hand uit naar de vakbonden om constructief overleg te plegen over het arbeidskader en de tewerkstelling in de horecasector.